18 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Видео: Как General Motors са виждали бъдещето през 50-те

През 1976 г. светът е трябвало да бъде залят от безпилотни автомобили

Случвало ли ви се е да гледате стар фантастичен филм, чието действие се развива в наши дни? В повечето случаи представената визия за бъдещето изобщо не съвпада с реалността и е меко казано преувеличена. През 1956 г. General Motors пуска 9-минутен рекламен филм, в който представя собствената си визия за идните две десетилетия. Американците са си мислели, че през 1976 г. улиците ще бъдат пълни със самоуправляващи се коли, а хората просто ще програмират крайната си дестинация. Всичко това е трябвало да се случи преди 4 десетилетия!

Факт е, че филмът е доста ретро, което е разбираемо, имайки предвид, че е сниман преди повече от половин век. Но също така е факт, че клипът е пълен с идеи, които и днес свързваме с автомобилите на бъдещето и как те биха могли да се свързват с околната среда.

Например:

General Motors си представят комбинация от днешните електронни асистенти Siri и OnStar, с изключение на това, че през 50-те услугата е видяна като разговор по телефона с човек, стоящ в кула. Идеята е, че ако имаш нужда от каквато и да е помощ или информация, докато шофираш, трябва да се обадиш на въпросния човек, който знае отговорите на всички твои въпроси. 

Подобна услуга днес предлагат някои премиум производители на автомобили. Така всеки собственик на Lexus LFA, например, може да натисне един бутон и да разговаря с диспечер, който да го насочи към най-близкия индийски ресторант, стоматолог или дори да му отговори колко са континентите на планетата. Нещо като човешки Google Maps и Wikipedia. Изумително е колко отдавна General Motors са имали такава идея.


Друга любопитна идея от филма на GM е т.нар. “електронна контролна лента”. Най-общо казано това представлява линия, боядисана върху пътното платно, която безпилотните автомобили следват. Нужно е само да “определите своята скорост и посока”, както казва човекът в кулата, а останалото върши колата. 

Днес, повечето планове за постигане на масова автономна мобилност не включват използването на специална маркировка върху асфалта, но пък безпилотните коли са програмирани да се ориентират в пространството, интерпретирайки вече съществуващата конвенционална маркировка.


Любопитно е и как GM са си представяли разпределението на пътя между обикновените и автоматичните коли от бъдещето. Според тях всички безпилотни машини трябвало да се движат в отделна лента на магистралата. Вероятно с оглед на безопасността.

Интересното е, че и днес експерти, изследователи и производители не са единодушни след колко години безпилотните автомобили ще влязат в серийно производство. Казусите, които трябва да бъдат разрешени са много. Достатъчно безопасни ли са те? Ще могат ли да взимат правилните решения в случай на неизбежен удар? Ще бъдат ли достатъчно евтини, за да станат масово явление? И изобщо нужно ли е да поверим живота си на една машина?

Истинските отговори предстоят, но General Motors ни дава тема за размисъл с това 60-годишно видео, което е изпреварило времето си.Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 3
+ 0
- 0
sffsdf2163
Иван 25.08 2015 в 09:40 2
+ 2
- 1
Тя е писана 58-а. :))) Това е от 56-а.
Пешо 24.08 2015 в 21:06 1
+ 3
- 1
Автора, ти Незнайко в Слънчевия град не си ли чел ?!?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.