19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Видео: Venturi счупи световен рекорд за скорост

Нов скоростен рекорд беше преборен. И отново виновници са момчетата от Venturi Automobils, които заедно с партньорите им от Центъра за автомобилни изследвания на Университета на Охайо записаха най-доброто постижение в историята на човечеството, регистрирано с изцяло електрически автомобил.

Машината, за която казваме автомобил, но е по-точно да се каже "устройство", е добре познатото рекордьорче VBB, но този път в серия 3. По време на сесията на соленото езеро Бонвил, Айдахо VBB-3, управлявано от пилот-изпитателя Роджър Шроер, регистрира средна скорост от 386.757 км/ч за една миля. Това постижение ще трябва да бъде хомолгирано от FIA, преди да бъде вкарано в списъка с рекордите.

За съжаление на ентусиастите, лошите условия на трасето не позволиха да бъде надминато постижението на предишното поколение VBB-2.5 от 495 км/ч, поставено през 2010 година, отново с пилот Роджър Шроер. Тогавашната машина обаче е в друг клас, защото бе захранвана от горивна клетка за разлика от напълно електрическия си наследник.

Собственикът на Venturi Гилдо Паланка Пастор остана доволен, но и съжаляваше за пропуснатите цели. "Въпреки лошото време и много съкратения график, успяхме да запишем рекорд в категорията ни. Потенциалът ни е много по-голям, но сме доволни от този резултат при тези условия. Нямаме право да рискуваме здавето на Роджър", заяви след края на теста Пастор.

Счита се, че въпросният потенциал на VBB-3 се простира над 700 км/ч при идеални условия. Бъки, или както е цялото име на машината "Venturi Buckeye Bullet" е с дължина 11.35 метра, ширина от едва 66 сантиметра и тежи 3.5 тона. Почти половината от това тегло се дължи на литиево-желязно-фосфатната батерия (LiFePO4), която осигурява енергия за задвижване на 4-те колела. Мощността на рекордьора е умопомрачителните (дръжте се) 3 000 к.с. с 2800 Нм максимален въртящ момент.

Само за сравнение - VBB-2, гонил ветровете през 2009 година беше с вече почти стандартните за състезателен автомобил 740 к.с.

Миналата година, когато времето отново не бе с участниците в "Speed Week 2014" в Бонвил, VBB-3 си осигури рекорда на FIA в Категория А, Група VIII, Клас 8 за електрически болиди с тегло над 3.5 метрични тона. Тогава средната скорост от двете преминавания на трасето (по стандарти на FIA, по американските се засича само с едно минаване) беше 434 км/ч.

Пилотът Роджър Шроер е в елитната компания от 60 души на Клуб 300 (мили в час, или 482 км/ч). Целта му обаче е да попадне в още по-изискания Клуб 400 (640 км/ч), в който има едва 7 смелчаги.

Абсолютният световен рекорд за скорост на колесно превозно средство е преминалите звуковата бариера 1223.657 км/ч, поставен на 15 октомври 1997 година от Анди Грийн с Thrust SSC.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2334
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.