28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Volvo 360c е проект за автономен сухопътен лайнер

Представете си свят, в който може да пътувате на дълги разстояния, без необходимостта от летища. Свят, в който можете да избегнете задължителните процедури за сигурност, дългите часове чакане, шума и тълпите на аерогарите. Ами ако вместо това имате собствена кабина, първа класа, която да ви вземе от вкъщи и да ви отведе където пожелаете? Именно това е визията за бъдещето пътуване, която Volvo представя с новата концепция 360с.

Концепцията Volvo 360с е изградена на представата за напълно автономен, електрически автомобил без шофьор зад волана. Акцентът е върху свободата на дизайна, която е възможна благодарение на липсата на волан и двигател с вътрешно горене и преосмисля традиционното разположение на пътническите седалки в две или три редици. 360с предлага 4 възможности за пътуване в автономното превозно средство и употребата му съответно като спалня, като мобилен офис, като всекидневна и като място за забавление.

Концепцията 360с има амбицията да се превърне в потенциален конкурент на авиокомпаниите и други доставчици на услуги в сферата на пътуванията по въздух на кратки разстояния. В САЩ например, през изминалата година над 740 млн. пътници са ползвали вътрешните полети. Най-натоварените маршрути, като Ню Йорк – Вашингтон, Хюстън – Далас, Лос Анджелис – Сан Диего, отнемат на пътниците повече време за придвижване със самолет, отколкото с автомобил, като се включи транспортът до летището, проверките за сигурност и изчакването на полета.

Освен разкриването на възможности за нови клиенти, концепцията 360с може да повлияе на бъдещето на пътуването, на инфраструктурата и на екологичния отпечатък на модерното общество. Тя не просто преосмисля начина, по който хората пътуват, но и начина, по който общуват с близките и приятелите си и как прекарват времето си в града. Концепцията е първата крачка към широка дискусия за потенциала на автономните технологии и възможността за фундаментална промяна на обществото по много начини.

Автономното управление е тясно свързано с безопасността и технологиите от най-ново поколение имат потенциала значително да повишат сигурността по пътищата. С новата си 360c концепция Volvo Cars призовава за въвеждането на нов глобален стандарт за това как автономните превозни средства да общуват безопасно с всички останали участници в движението. Идеята е автономната технология да бъде въведена постепенно, а не през нощта. В резултат на това автономните превозни средства без водач зад волана ще споделят трафик ситуации с останалите участници в движението. В такива ситуации вече няма да е възможно водачите да осъществяват визуален контакт, за да разберат каква е следващата стъпка на останалите участници в движението.

Като част от концепцията 360с, инженерите по сигурността във Volvo Cars поемат предизвикателството да разработят и безопасен нов начин за комуникация между автономните автомобили и останалите участници в движението. Концепцията включва система от звукови, цветови и други визуални сигнали, които да информират водачите за намеренията на автономната кола, така че във всеки един момент да е напълно ясно какво ще е следващото й действие.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:18 1
+ 0
- 0
sffsdf32970
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.