27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Запознайте се с градския SUV Toyota Yaris Cross

Затова, че от Toyota готвят компактен SUV модел на базата на мъничкия хечбек Yaris се говореше отдавна. Сега, японската компания вдигна завесата от най-новия си модел: запознайте се с Toyota Yaris Cross.

Новият кросоувър е изграден на същата платформа GA-B, използвана и при конвенционалния хечбек и в голяма степен следва дизайна му, но се отличава по доста неща. Така, Yaris Cross е по-дълъг с общо 240 мм, от които 60 мм добавени отпред и 180 мм в задната част, което допринася за повече интериорно пространство. Пътният просвет е с 30 мм по-висок, а автомобилът е по-висок и по-широк, респективно с 90 и 20 мм.

Дизайнът е отличителен, като напомня за по-големите SUV-модели на компанията и е съвместно дело на центровете в Япония и Европа. Новият модел е по-атлетичен, с по-масивни колела и арки, отличителни черни защитни панели и по-кубичен изглед.

Новият модел на Toyota следва технологично по-големите CH-R и RAV-4, като хибридната му система работи на същия принцип, но с по-компактен двигател. Така, наличен е 1,5-литров трицилиндров двигател, комбиниран с електромотор, който предлага съвкупна мощност от 116 к.с. ДВГ работи по цикъла на Аткинсън, като редуцира механичните загуби и оптимизира скоростта на изгаряне на горивната смес. В резултат се постига висок въртящ момент при ниски обороти на двигателя и отлична горивна ефективност.

Термалната ефективност на агрегата достига 40%, която е по-висока от съпоставимите дизелови двигатели и осигурява изключително нисък разход на гориво и ниски СО2 емисии. По отношение на СО2 емисиите, моделите с предно задвижване започват със стойности под 90 г/ км, а тези със задвижване на четирите колела - под 100 г/ км.

И като споменаваме задвижване на четирите колела, Toyota Yaris Cross предлага обновена система AWD-i. При нея, водещо е предното задвижване, а задните колела помагат само при нужда от по-добро сцепление или при ускорение. Новата 4х4 система е доста по-лека от аналогичните на пазара и също допринася за горивна ефективност.

Все още няма официални технически характеристики, както и цени на новия Toyota Yaris Cross. Знае се, че моделът ще се появи на пазара догодина, ще се произвежда във френския завод на марката с план за производство на 150 000 бройки годишно.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:11 1
+ 0
- 0
sffsdf36838
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.