23 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Жената, която покори света с Ford Model T през 20-те

Алоха Уондъруел е родена с авантюристично име, което оправдава през живота си. Уондъруел е първата жена, която успешно осъществява околосветско пътеществие с автомобил, носи мъжки панталони и има маймуна за домашен любимец. С изключение на панталоните, някои хора могат само да се надяват да постигнат толкова в живота си.

Уондъруел прекарва 7 години в пътуване около земното кълбо. Авантюрата й започва през 1921 г., когато светът е враждебно настроен не само към колите, но и към жените като цяло. Постижението й е още по-значимо, когато разбереш, че тя поема на дългото пътуване само на 16-годишна възраст. Уондъруел се записва в групата на човек, наричащ себе си „Капитан Уолтър Уондъруел“, чието истинско име е Валериан Йоханес Пиечински. Той имал за цел да организира околостветска експедиция, като отделните участници в нея били замесени в нещо като състезание – който посети най-много страни по света, става победител.

Приключенците потеглили с автомобилна флотилия от Ford Model T, а към тях бил причислен снимачен екип, както и маймунката Чанго.

Алоха, която е родом от Уинипег, Канада – служила като момиче за всичко: „кинематограф, фотограф, преводач, шофьор, актьор и шивач,“ но една от най-важните й задачи била да документира пътешествието. Тя говорила свободно френски, испански, италиански, руски, китайски и японски.

Благодарение на баща си, който е убит по време на Първата световна война, тя расте като мъжкарана и изгражда твърд характер и голяма любов към пътуванията, макар че външният й вид не го издавал. Тя била висока, руса и красива, но защитавала ревностно феминистките ценности, заради които упорито носила мъжки дрехи.

По време на пътуването си, Алоха Уондъруол попаднала в яростно спречкване в Китай, наложило й се да дърпа Model T с волове в Африка, документирала е недостигът на храна в Германия след Първата световна война, а филмите й за местното население в Бразилия в момента се съхраняват в музея Смитсониън.

В крайна сметка Алоха Уондъруел и Капитана се влюбили. От него тя има две деца, като скоро след раждането им той е убит при неизяснени обстоятелства на яхта.

През 20-те и 30-те, Уондъруел е световна знаменитост, но с течение на времето, приключенията й са забравени. Смятаме, че си да се помнят, тъй като това е жена с приключенски дух, която е пропътувала целия свят. При това с кола.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:19 1
+ 0
- 0
sffsdf12013
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.