19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Преди 100 години две сестри прекосяват САЩ на мотоциклети

Двете изминават 8850 км върху 1000-кубикови машини Indian

Аугуста и Аделина Ван Бюрен са на 24 и 22 години, когато се превръщат в пионери. Двете прекосяват Америка, преминавайки от Бруклин до Сан Франциско върху. До този момент никой не е правил това с моторизирано превозно средство. Двете сестри са наследници на осмия американски президент – Мартин Ван Бюрен – и са тренирани и възпитани сурово. „Двете са летели на самолети, яздели са състезателни коне, карали са кънки на лед и дори са участвали в ежегодното мотоциклетно състезание от Ню Йорк до Поукипси.“

Само няколко месеца преди Америка да влезе в Първата световна война, двете сестри решават да докажат, че жените могат да бъдат също толкова добри военни куриери и да се справят с лошите климатични условия на мотоциклет, като позволяват по този начин на мъжете да се концентрират в реалните бойни действия. Ако две млади жени могат да оцелеят на мотор в продължение на два месеца по едни от най-примитивните пътища на Америка, какво друго би могло да ги спре?

И така, двете сестри поели на дълго 8850 километра пътешествие. Потеглили от Бруклин на 4 юли, а техни верни спътници били два 1000-кубикови мотоциклета Indian. Двете пристигнали в Калифорния на 8 септември. По време на епичното за тези години пътешествие, двете се изправили срещу торнадо, наводнения и снежни бури. Няколко пъти оставали без гориво, а веднъж и без вода. Последното се случило в пустинята на 160 км западно от Солт Лейк Сити, като се наложило двете млади жени да бъдат спасявани от миньори.

Освен че са първите прекосили Америка на моторно превозно средство, сестри Ван Бюрен са и първите, които изкачват емблематичната планина Пайкс Пийк на мотоциклет. И всичко това двете правят, облечени в кожени панталони и куртки, наподобяващи военна униформа. Сега не звучи особено смело, но не бива да забравяме, че по това време жените в Америка не са имали правото да гласуват.

Въпреки всички усилия, американската армия отхвърля молбите им да бъдат назначени като моторизирани куриери. Вестниците ги хулят, че са си позволили да носят мъжки дрехи, описвайки ги унизително като „домакини във ваканция“. Когато пристигат в Сан Франциско, там не ги посреща никой, за разлика от много други „мъжки“ експедиции по това време. Без да се притесняват от нищо, двете ведната се отправили към Тихуана.

През тази година се навършват 100 години от подвига на сестрите Ван Бюрен. За да почетат постижението им, BMW, Suzuki и възродената компания Indian Motorcycles, спонсорират пътешествие през Америка, което следва плътно трасето, преминато от двете млади жени. Този път обаче, то трябва да бъде покрито за едва 3 седмици.

През 2002 г. Сестрите Аугуста и Аделина Ван Бюрен бяха приети в AMA Hall of Fame, а година по-късно стават част и от Стената на славата на мотоциклетния музей „Стърджис“.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:16 2
+ 0
- 0
sffsdf13310
+ 0
- 1
Глупости! Как никой да не го е правил преди тях с моторизирано средство?
10-15 години по-рано е първото автомобилно прекосяване на страната, само че в обратна посока - от Сан Франциско до Ню Йорк. Може да са били първите жени, които го правят или първите хора с мотоциклет, но не и първите хора изобщо.
 
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.