19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2016, етап 11: Камаз и Mini се събудиха, статукво в генералното (видео)

Единадесетият етап на рали Дакар 2016 за момент ни напомни изданията от последните две – три години, когато КТМ, Mini и Камаз безпрепятствено царуваха по трасетата на Южна Америка. Е, доколкото при австрийската мотоциклетна марка всъщност положението е наистина такова, то тимът на Свен Квант и руската армада успяха да преживеят само един ден в спомени за доброто старо времe, по време на 431-километровия специален етап от Ла Риоха до Сан Хуан.

При автомобилите, Насър ал Атия взе своята втора етапна победа в тазгодишната надпревара. Пилотът на Mini успя да изпревари Себастиян Льоб с почти 6 минути, но 9-кратният WRC шампион отново „открадна шоуто”, финиширайки… на буксир! Два километра преди финала, Льоб спря на трасето заради повреда в кардана, но получи помощ от съотборника си в Peugeot Сирил Депре, когото току що бе изпреварил. Така, теглен от Депре, дебютантът в Дакар 2016 не само завърши етапа, но и бе по-бърз от Мико Хирвонен, чието трето място за деня също бе малка доза радост за тима на X-Raid.

Що се отнася до Стефан Петерханзел, той загуби 8 минути от Ал Атия днес, завършвайки 4-и. В генералното, обаче, „г-н Дакар” все още има солиден аванс от почти 52 минути пред катареца. Не толкова розови са нещата за третия във временната подредба Жиниел Де Вилиерс. Пилотът на Toyota, който загуби близо 13 минути в отсечката, е сериозно пресиран от Мико Хирвонен, който е на едва 5 минути зад него.


Stage 11 Summary - Car/Bike - (La Rioja / San... by Dakar

При мотоциклетите, етапът отново бе модифициран от организаторите заради екстремните температури. Този път, обаче, лидерите в класирането изкараха цялата отсечка, а частните и маратонските пилоти (тези, които нямат техническа асистенция) бяха спряни малко след средата на отсечката.

Денят бе възможно най-лошия за Пауло Гонсалвеш. Пилотът на Honda катастрофира тежко и бе откаран в болница, като с това тридневната му агония в трасето и рали Дакар 2016 приключи. След като бе реално отпаднал, Гонсалвеш се върна в играта в 10-ия етап, първоначално с малка разлика от Тоби Прайс, която впоследствие бе увеличена на два пъти от стюардите, сривайки го в класирането. Така, единственото “острие на Honda HRC е Мишел Метж, който е чак 11-ти в класирането, а компанията разчита основно на лидера на дъщерния отбор Honda South America Кевин Бенавидес, който е 5-и във временната подредба, но има теоретичен шанс да стъпи на подиума.

Иначе, денят бе прекрасен за 5-кратния световен ендуро шампион Антоан Мео (КТМ), който постигна своята втора етапна победа при дебюта си в рали Дакар 2016. Мео изпревари с едва 18 секунди съотборника си Тоби Прайс, а в генералното се изкачи до трето място, изпреварвайки пилота на дъщерната за КТМ марка Husqvarna Пабло Кинтания. А с второто място на Щефан Швитко, КТМ за момента окупира челните три позиции в класирането.

Speedy overtake / Rápido adelantamiento... by Dakar

При камионите, в първата половина на отсечката бяхме свидетели на тоталната доминация на Камаз, като и четирите руски машини бяха окупирали първите места. Във втората част на деня, нещата се промениха, но все пак Едуард Николаев взе своята трета етапна победа. Руснакът изпревари Петер Верслайс (MAN) с 5 минути и Тон ван Генугтен (Iveco) с още 30 секунди.

В генералното класиране на рали Дакар 2016, обаче, твърд лидер остава Херард Де Рой (Iveco, 6-и за деня), с час и 9 минути аванс пред Айрат Мардеев (Камаз) и час и 45 пред съотборника си Федерико Виягра (9-и за деня).

В класа на ATV-четириколките, единствената драма е смейната такава. Отсечката бе спечелена от Алехандро Патронели, но в генералното класиране водач е брат му Маркус (3-и за деня). Паторнел иса недостижими в генералното, но разликата между двамата, обаче, е (!!!) само 8 секунди.

Битка се очертава и за треото място в ATV-класа, където за момента трети е Браян Барагванат, но следван на 10 минути от Сергей Карякин. Общо взето, нещата могат да се решат в днешния етап.

А днешният предпоследен етап на рали Дакар 2016 отвежда участниците от Ла Риоха до Вила Карлос Паз край Кордоба. Състезателната отсекча ще е с дължина от 481 км (267 за камионите), а общият преход за деня надхвърля 900 км. Отсечката този път ще е предимно по твърда настилка и черни пътища, като очакваме да видим дали няма да е поредната модифицрана в надпреварата.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.