19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Карлос Сайнц аут от Дакар 2016, Peugeot все още начело (видео)

Десетият етап на рали Дакар 2016, определено може да бъде наречен „най-драматичният”, поне що се отнася до категорията на автомобилите, където нещата за пореден ден се промениха коренно и доскорошният водач в генералното Карлос Сайнц казва „адиос” на състезанието.

Отсечката от Белен до Ла Риоха, предложи сравнително къс (278 км), но доста сложен етап, в който отново изобилстваше от дюни, трасета без път, феш-феш и други коварни капани. За капак, навигацията бе доста сложна и много участници изгубиха ценно време в откриване на някои от контролните точки. Организаторите бяха замислили интересна схема на старт, при която топ 10 пилотите от различните категории стартираха смесено, като така в началото на отсечката се получи “шарен” трафик от мотоциклети, автомобили, АТВ и камиони. Но всички бяха поизнервени от факта, че отново трябваше да чакат за старта заради преляла река по трасето, следствие на проливните дъждове през нощта. За капак, етапът бе съкратен до 5-ата контролна точка, отново заради придошла река. Или казано иначе –поредният проблемен за провеждане етап на рали Дакар 2016.

Връщайки се на думата „драматичен”, денят започна тежко за някои от най-добрите. Като за начало, абсолютно всички топ пилоти загубиха между 10 и 30 минути в намирането на контролна точка. Преди това, още на 5-ия километър в спецучастъка, Ерик ван Луун и впоследствие Насър Ал Атия, изтъркаляха своите Mini-та по таван. Това, обаче, бе едва началото на неприятностите за действащият шампион и съекипника му, които сравнително бързо успяха да изправят машините си на колела. Ван Луун спира няколко пъти заради затъване и технически проблеми и в крайна сметка завърши едва 19-и, на цели 3 часа и половина след етапния победител.

Що се отнася до Ал Атия, за него нещата станаха още по-трагични, тъй като заради спирания и проблеми с болида си, катарецът загуби 52:25 минути и амбицията му за победа в рали Дакар 2016 вече заприличват на мираж в пустинята.

А какво да кажем за Карлос Сайнц? Досегашният лидер в генералното класиране започна деня сравнително добре, като на моменти бе и най-бърз в трасето. После започнаха и проблемите – Матадорът затъна няколко пъти в пясъка, забави темпо и за капак, получи сериозна повреда в кормилната система и скоростната кутия на своето Peugeot 2008 DKR, като остана да чака сервизния камион. Въпреки, че се добра до бивака, щетите по бъгито му са прекалено много, за да успее да продължи. Така, за 4-и пореден път Ел Матадор не успя да стигне до финала на надпреварата. Ето и драматичния момент:


Stage / Etapa / Etape 10 - Top moment - (Belen... by Dakar

Не така, обаче, стоят нещата за съотборниците на Сайнц в Peugeot, които могат да се похвалят със сериозни постижения. Етапна победа възвърна лидерството в генералното класиране на Стефан Петерханзел, а “новобранецът” Сирил Депре направи най-доброто си представяне като пилот на автомобил, донасяйки второ място за Peugeot в етапа, с 5:40 мин. изоставане. Трети за деня се класира Владимир Василиев (Toyota), който в генералното е 8-и на почти два часа след лидера. Петерханзел бе доста изнервен, задето се губи на няколко пъти и направо бе учуден, че е първи на финала.

Себастиан Льоб, имаше значително по-добър ден от предните два, като завърши 5-и в етапа, на 17:40 мин. след Петерханзел и то след като загуби 20 минути в борба с пясъците. В генералното, Льоб се завърна в топ 10, като е 9-и, а Депре е 6-и.

И като стана дума за генерално класиране, Насър Ал Атия все още е втори, но вече е точно на един час след Петерханзел. За момента изглежда, че катарецът ще трябва да се бори за „сребърния медал”, тъй като на само 12 минути след него е Жиниел Де Вилиерс (Toyota, 6-и за деня).


Stage 10 Summary - Car/Bike - (Belen / La Rioja) by Dakar

При мотоциклетите, Стефан Швитко бе безапелационен, спечелвайки своята първа етапна победа в рали Дакар. Словакът се затрудни най-малко в тежката отсечка и успя да измъкне близо 3 минути на Кевин Бенавидес (Honda) и почти 6 на Тоби Прайс (КТМ). В генералното класиране на Рали Дакар 2016, обаче, Прайс има комфортна преднина пред Швитко, който трябва много да се пази от Пауло Гонсалвеш (Honda), който е само на 11 минути след него.

Гонсалвеш определено е най-големият късметлия в тазгодишното рали. След като в 9-ия етап спря с повреден радиатор малко след втората контролна точка, португалецът бе готов да си стяга багажа за вкъщи. Ситуацията, обаче, коренно се прекрати, след като организаторите прекратиха етапа именно на тази контрола. В началната неразбория пилотът на Honda се оказа дори трети за деня и много близо до Прайс, но след като времето на виртуалния финал бе рекалкулирано, се оказа, че Гонсалвеш губи 34 минути от австралийската звезда на КТМ. А вчера португалецът завърши деня на 4-о място, на нищожни 14 секунди след Прайс.

В класа на ATV-четириколките положението бе далеч по-спокойно и нещата вървяха общо взето в познатите коловози. Браян Барагванат взе своята втора етапна победа, изпреварвайки Маркос и Алехандро Патронели, но в генералното класиране на рали Дакар 2016 е едва 5-и, на час и 40 след водача Маркос, който пък е на минута пред брат си. Трети в общата подредба вече е Йеремиас Гонзалес Фериоли (9-и за деня).


Stage 9 and 10 Summary - Truck/Quad - (Belen... by Dakar

При камионите, своята първа победа в рали Дакар отбеляза Паскал де Баар (Renault). Холандецът изпревари с 2 минути и половина Херард Де Рой, а лидерът на Iveco от своя страна бе с 24 минути по-бърз от Айрат Мардеев (Камаз). В генералното, Де Рой има впечатляващ аванс от час и 15 минути пред Мардеев, който вече е основният му преследвач, след като Едуард Николаев обърна камиона си и загуби страшно много време, а Андрей Каргинов изпочупи окачването си след удар в яма. Двамата пилоти на Камаз изостават съответно на 4 и 5 часа от водача. Трети във временната подредба е съотборникът на Де Рой в Iveco Федерико Виягра.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:30 1
+ 0
- 0
sffsdf6018
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.