26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Merzouga Rally 2016: "Дакар" се връща в Африка... но не точно

Организаторите на рали "Дакар" направиха малка стъпка към завръщането си на Африканския континент. Е. това далеч не е по начина, по който бихме искали това да се случи, но все пак е повече от нищо. В случая става дума за това, че едно от най-интересните рали-рейд състезания, провеждащи се в Мароко - Merzouga Rally, става част от така наречените Dakar Series и Dakar Challenge.

Dakar Series са по-малки състезания, получаващи подкрепа от организационния екип на рали "Дакар". Всъщност, първите две - Central Europe Rally и PAX Rally бяха проведени от A.S.O. в Европа, като известна компенсация за участниците поради отмяната на пустинния мегамаратон през 2008 година, заради терористични заплахи. За кратко време, още едно голямо състезание - Silk Way Rally също бе част от "сериите", но екипът зад "Дакар" предпочете да се фокусира към мероприятия в Южна Америка, за да промотира провеждането на двуседмичния маратон там и да "набира клиентела" сред местните пилоти.

Merzouga Rally се провежда от 2010 година насам в Мароко, като е специализирано за мотоциклети, ATV-четириколки и SSV-бъгита, разделени в класове Pro, Expert и Raid с различна дължина на етапите и сложност на трасетата. Състезанието е предпочитано от мотоциклетисти като част от подготовката им за рали Дакар, тъй като е сравнително бюджетно, предлага трасета в Атласките планини и северната част на пустинята Сахара, плюс известните дюни на Мерзуга, което донякъде напомня новия релеф на "Дакар" в Южна Америка. Освен това, надпреварата е близо до Европа, откъдето идват и най-много мераклии.

Победители в Merzouga Rally през годините са били известни пилоти като Алесандро Ботури, Пал Андерс Улевалсетер, Яцек Чачор, Якуб Пржигонски и Елдер Родригеш, а тази година, фактът ,че ще са част от Dakar Series и Dakar Challenge означава две неща: Първото е, че спортен директор на надпреварата ще е не кой да е, а 5-кратният победител с мотоциклет в "Дакар" Марк Кома (който вече е и спортен директор на маратона в Южна Америка), който ще бъде подпомаган от част от екипа на A.S.O. А второто е, че Merzouga Rally 2016 ще предостави две безплатни регистрации за рали "Дакар" 2017 - за победителят в генералното класиране на мотоциклети и ATV, както и за най-бързия "новобранец" - най-добре класиралия се пилот на мотор или четириколка, който никога не е участвал в рали "Дакар" преди това. Естествено, нищо не пречи победителят и в двата случая да се окаже един и същ.

Има и нещо трето - всички финиширали Merzouga Rally 2016 в категория PRO ще бъдат автоматично одобрени във финалната селекция на мотоциклетистите за "Дакар". Това е важно, тъй като всяка година от около 500 заявки, организаторите одобряват едва 150. И последният малък бонус е, че всички състезатели в мароканските Dakar Series ще получат отстъпка от 800 евро за мотоциклет или 1000 за ATV от стартовата такса на латиноамериканския мегамаратон.

Новият формат на Merzouga Rally налага и смяна на датите за провеждането на надпреварата. Досега, мароканското състезание се провеждаше през октомври, но това е дата, конкурираща се с тази на рали "Мароко", което би довело до отлив на по-сериозни пилоти в Merzouga. Затова, Merzouga Rally 2016 ще се проведе от 21 до 27 май тази година.

Merzouga Rally е създадено от дългогодишният участник в рали "Дакар" с мотоциклет и автомобил и от двете страни на Атлантическия океан Едоардо Моси (Италия). А както вече споменахме, спортен директор на надпреварата тази година ще е настоящият такъв на рали "Дакар" Марк Кома, чиито опит като победител в "Дакар" и в Африка, и в Южна Америка ще е много ценен за мераклиите, които искат да научат повече за големия рали-райд.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:29 1
+ 0
- 0
sffsdf6848
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.