29 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Moto GP: Дани Педроса триумфира в Япония

Дани Педроса (Repsol Honda) спечели Гран при на Япония на легендарната писта „Мотеги” в поредния екшън от календара на Moto GP шампионата. С това си постижение, Педроса си докара победа номер 50 в шампионата. Подиумът допълниха съотборниците в Movistar Yamaha и най-големи опоненти за титлата Валентино Роси и Хорхе Лоренцо, които финишираха съответно на второ и трето място.

Заради проливния дажд сутрешната warm-up сесия беше отложена с цели два часа, но въпреки това самото състезание започна навреме. Холшотът взе Валентино Роси, но още на 3 и 4 завой той беше изпреварен от Лоренцо. Педроса, който по-рано през годината беше на път да прекрати кариерата си заради проблем с рамото и налагаща се операция, потегли от 6-то място на стартовата решетка пред погледа на 50 000 ентусиазирани фенове.

И докато отпред Лоренцо натрупа солидна преднина от близо 2 секунди, Роси реши, че няма как да се бори с това темпо и предпочете да води битка с третия до момента Андреа Довициозо (Ducati). Пистата обаче постепенно изсъхна; Довициозо се опитваше да преследва Доктора, но в същото време на 11-тата обиколка бе изпреварен от Дани Педроса, който се беше добрал до четвъртата позиция. Испанецът увеличаваше все повече скоростта си и двамата с Роси започнаха да атакуват Лоренцо, който вече беше с 2.7 секунди преднина. Педроса обаче успя да изпревари сънародника си на правата на 17-тата обиколка и не позволи да бъде задминат до финала, печелейки победа номер 50 в своята кариера с близо 9 секунди преднина.

Последва страхотна битка между двамата съперници за титлата, които буквално караха гума до гума. Пет обиколки преди края обаче Лоренцо направи грешка на завой номер 3 и пусна Доктора пред себе си. Роси финишира втори, а Лоренцо завърши трети с около 3 секунди пасив, след като води в голяма част от състезанията, след прекалено бързо износване на предната гума и за двамата лидери. Четвърти финалната линия пресече Марк Маркес (Repsol Honda), а Довициозо допълни челната петица.

Докторът вече има 283 точки от началото на сезона, 18 повече от Хорхе Лоренцо. До края на сезона остават три състезания – в Австралия, Малайзия и Валенсия.

Междувременно, Йоан Зарко отпразнува световната си титла в Мото 2 със седмата си победа за сезона. Французинът стана шампион още преди състезанието, след като основният му конкурент Тито Рабат се отказа от участие в Япония и загуби математически шансове за титлата.

Вчерашните стартове в Мото 2 и Мото 3 бяха съкратени заради лошото време в Япония, което доведе до отлагането на състезателния ден с 30 минути. Пилотите в Мото 2 направиха 15 обиколки, а в Мото 3 – 13.

В клас Мото 3 триумфира италианецът Николо Антонели. Това беше втората му победа за годината. Британецът Дани Кент финишира шести, но увеличи преднината си в генералното класиране на 56 точки пред Енеа Бастианини, който остана седми.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.