27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Мотокрос: Поморие дава старт на сезон 2016

Нова купа "Спорт Тото Най-добра обиколка" въвеждат в шампионата

Броени дни остават до GRAND PRIX POMORIE, което по традиция поставя началото на Републиканския шампионат по мотокрос. Новото тази година е, че за пръв път се въвежда и награда „СПОРТ ТОТО Най-добра обиколка“, която във всеки кръг ще бъде давана на най-бързия състезател от различен клас. За Поморие, тази наградата ще бъде за клас МХ65.

Пет години изминаха от реконструкцията на това уникално за България мотокрос съоръжение – мотополигон „Порой“ до град Поморие. Мнозина считат тази пясъчна писта за трудна и технична, но тайната на успеха в Поморие винаги се е криела в зимната подготовка на състезателите, тяхната воля и мотивация. През 201 5г. доста от тези качества трябваха на участниците и организаторите, имайки предвид наистина тежките условия – дъжд и студ, като прогнозата за този уикенд предвещава главно студ, без дъжд. Но на море, като на море. Организаторите от Община Поморие, не са пожалили труд и средства, за да посрещнат очакваните над 100 състезатели от България, Румъния и Молдова, които за първи път ще премерят сили през този сезон.

"Напълно сме готови да посрещнем пилотите и целия мото керван. Трасето е в отлично състояние и ежедневно се поддържа. За Поморие и региона е голяма чест, че първия кръг на Републиканския шампионат по мотокрос започва от нас и ще се постараем да бъдем отлични домакини”, сподели кметът на Община Поморие Иван Алексиев.

"Трасето в Поморие е уникално за състезателите и почвата е изключително подходяща за мотокрос. 70 % е пясък, а 30% глина, което го прави безкрайно технично и интересно. Радващото е , че кмета Алексиев и целия му екип го поддържат в идеално състояние през цялата година. Тези хора показват , че спорта е важна част за Общината и така трябва да бъде навсякъде из страната.”, посочи председателя на организационния комитет на Гран При България Румен Петков.

105 заявки, изненади в шампионата

Точно 105 са заявките от страна на българските състезатели, като разпределението по класове е: МХ65 – 11, МХ85 – 10, МХ2 – 25, МХ1 – 20 и МХ – 42. Гостите от чужбина, както обикновено, ще бъдат представени във всички класове.

Сезон 2016 се очертава като интересен и преходен, тъй като много от състезателите в класовете МХ65 и МХ85 преминаха в по-горната кубатура, съответно в МХ85 и МХ2. Това е напълно нормално и очаквано за болшинството пилоти родени след 2000-та година и в Поморие ще видим много състезатели от клас МХ65, които за първи път ще се включат в битката на републиканския шампионат. Като своеобразни лидери и претенденти за далечната титла (която ще се определи чак през октомври) за момента в МХ65 се очертават „ветераните“ от класа: Виктор Бориславов - Мотоспорт Варна, Радостин Михайлов и Максимилан Мадалиев - МотоСпорт Черно Море и Живко Богданов – Сливен Моторс, които имат по един - два сезона зад гърба си. Новите момчета, към момента, ще трябва да се нагодят и да свикнат с шампионата и масовите стартове, нещо, което си е цяло предизвикателство за родените през 2006-2009 година.

МХ85

„Батковците“ от клас МХ85, вече в обновен и „освободен“ състав ще се срещнат с двамата шампиони от 2015г. – Кристиян Иванов, НСА Моторспорт и Димитър Грозданов, МХ Рейсинг Симитли, към групата на „новите“ можем да добавим и Виктор Нейчев – Еър Макс Рейсинг и Християн Даков – Левски МХ Груп. И четиримата обаче ще се бпрят с Ерай Хасан – Мотоспорт Черно Море, който кара втори сезон в клас МХ85. С явни претенции за лидерство в класа е „старшият“ Николай Малинов – МСК Севлиево, който през 2015г. бе близо до топ три в класирането, при една много сериозна конкуренция.

МХ2: отново най-силна конкуренция

„Конкуренцията“ от МХ85 обаче „порасна“ с една година и се премести в клас МХ2: Жулиан Георгиев и Румен Мирчев – Еър Макс Рейсинг, Алекс Димитров – Мотоспорт Варна, Виктор Касабов – Левски МХ Груп, ще трябва много да внимават с новата си кубатура и мотоциклети, от една страна, а от друга - им предстои един не-лек период на осъзнаване в новата обстановка, новите скорости и запознанство от първа ръка с „майсторите“ на клас МХ2, които ги очакват с нетърпение. Хакан Халми – МСК Севлиево, Тони Цветков – Панчо Рейсинг тийм, Кристиян Ангелов – НСА моторспорт, Любомир Васев – МХ Рейсинг Симитли, са само малка част от шоуто в клас МХ2, който се очертава наистина интересен и напрегнат през сезон 2016. За Поморие добавяме и Майкъл Иванов – Троян Моторспорт 01 към стартовия лист, който с два старта и не-малко спечелени точки в Световния шампионат е истински „стимул“ за останалите момчета. Всички очакваме едно негово качествено представяне преди третия кръг от Световното, който е в подобни (малко по-дълбоки) пясъци във Валкенсвард, Холандия следващата седмица.

Без фаворитите Тотев и Йовчев в МХ1

В клас МХ1, за съжаление, вечния „дует“ Николай Йовчев и Тодор Тотев, засега ще останат на „резервната скамейка“ и няма да участват в шампионата повече, но в мотокроса е валидна поговорката „никога не казвай - никога“, така че ще се надяваме да ги видим отново на техните Хонди по-късно през сезона. В тяхното отсъствие обаче, Калоян Илиев – МСК Севлиево и Денислав Ангелов – Бяла Рейсинг, ще имат доста обширно поле за изява, кой обаче ще се бори за стълбичката освен тях засега не е ясно.

МХ: най-многобройната група

В най-масовата група – клас МХ, коментарите на този етап са излишни поради липса на някаква по-твърда информация за това кой как е прекарал зимата и колко тренировки е направил в секретни условия, на секретни мотописти. Но топ пилотите в този клас са отново на линия за радост на техните почитатели, още по-мотивирани за победа през този дълъг сезон.

Официалното откриване на състезанието – GRAND PRIX POMORIE 2016 е от 10:00 часа в неделя (20.03.2016), а в събота (19.03.2016) тренировките започват в 12:30 часа.

Ето и детайлната програма за състезанието:



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:26 1
+ 0
- 0
sffsdf8504
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.