29 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Себастиан Льоб спечели етап 4 на рали Дакар 2024

Ал Раджи удържа лидерството при колите, Honda поведе при моторите

Четвъртият етап на рали Дакар 2024 отведе участниците до големия оазис Ал Хофуф, в чиито район има над 3 милиона палми за фурми. Отсечката бе с дължиона от почти 700 км, но само 299 от тях бяха срещу хронометъра. Като втора част от маратонския етап, директорът на надпреварата Давид Кастера бе осигурил сравнително лесно и спокойно трасе, което позволи развиването на сериозни скорости.

При мотоциклетите Начо Корнехо показа уникална динамика и много добро темпо, с което заслужено грабна етапната победа. Пилотът на Honda излезе и начело на генералното класиране, като поведе на Рос Бранч (Hero, 4-и за деня) с минута и 15 секунди. Втори в отсечката се класира още един пилот на Honda – Рики Брейбек, който запазва третото място във временната подредба, на 5 минути зад водача.

Трети за деня бе Кевин Бенавидес с КТМ, който остава 4-и в оверола. Самият Рос Бранч нямаше особено успешен ден, като на два пъти катастрофира, за щастие, без сериозни последствия. Пилотът от Ботсвана, обаче, все още е сериозен претендент за победата.

Мануел Андухар излезе начело при ATV-пилотите, след като бе най-бърз за деня. Аржентинецът води с 21 минути пред Александр Жиру, който финишира с второ време отсечката. Трети, и за деня, и в генералното класиране е Марсело Медейрос, който има пасив от над 24 минути спрямо Андухар.

Себастиан Льоб успя да вземе първата си етапна победа при автомобилите в рали Дакар 2024. Пилотът на BRX бе безкомпромисно бърз и точен, като на финала успя да надвие Язид ал Раджи (Toyota) с малко над минута. И докато 9-кратният WRC шампион се изкачи до 6-ото място в генералното, от саудитския пилот продължава да държи лидерството в класа, увеличавайки разликата си с Карлос Сайнц (4-и в етапа) от тима на Audi.

Силен ден имаше и Насър Ал Атия. Настоящият шампион при автомобилите финишира трети, като само 14 секунди не му достигнаха да запише двойна етапна победа за тима на Prodrive и BRX. Катарецът вече държи и третото място във временната подредба, с малко над 11 минути изоставане от Ал Раджи.

Неприятната изненада за деня бе отпадането от битката за призово място на Сет Кинтеро. Дебютиралия за тима на Toyota американец получи сериозен технически проблем скоро след старта на етапа. След като над 2 часа и половина се бори да отстрани проблема, Кинтеро в крайна сметка приключи етапа по асфалт. Това му осигури 15 часа наказание и изпари надеждите му за силово представяне.

Семейство Гочжал отново наложиха доминацията си в класа на Challenger-бъгитата, като етапната победа отиде за младия Ерик, който „взе“ 6:10 минути на чичо си Мишал. Чичото, обаче, е доста назад в генералното класиране, докато таткото Марек е втори в подредбата (и 4-ти в отсечката), на над половин час зад сина си. Третото място за деня бе за шампиона с ATV от Дакар 2020 Игнасио Касале, но на тази позиция във временната подредба продължава да е Мич Гютри, който даде 10- време в отсечката до Ал Хофуф.

При серийните SSV-бъгита, най-бърз в етапа бе Жоао Ферейра. Бразилецът, обаче, е едва 7-ми в генералното, изоставайки с над половин час от лидера. А на върха за пореден ден е Герард Фарес, който финишира с 8-мо време в отсечката.

При камионите, Янус Ван Кастерен с Ivecoсе завърна начело на временното класиране, след като взе етапната победа, изпреварвайки с 6 минути Мичел Ван Ден Бринк (Iveco) и с 8:32 Алеш Лопрайс (Praga). Лопрайс е втори в генералното, на 5 минути зад водача. Трети е Мартин Мачик с Iveco, на сериозните 45 минути зад Ван Кастерен.

Етап 5 на рали Дакар 2024 ще предложи едва 118 състезателни километра до Шубайта. Макар трасето да изглежда относително лесно, две са основните предизвикателства пред състезателите: дълъг, над 500-километров преход и много ранния старт. Маршрутът връща надпреварата в морето от дюни на пустинята Руб ал Хали, което ще свали темпото и на най-бързите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.