29 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Skoda триумфира с историческа титла във WRC 2

Историческа за Skoda бе тази година в Световния рали шампионат, след като "летящите финландци" Есапека Лапи и Яне Ферм бяха короновани за световни шампиони в клас WRC 2. Благодарение на своята убедителна победа в рали Австралия, дуото на Skoda за първи път грабна титлата в класа си, а отборът Skoda Motorsport грабна и титлата при конструкторите, което е един от най-големите успехи на бранда в неговата 115-годишна история.

"Гордея се с целия екип на ШКОДА Моторспорт. Естествено преди всичко с Есапека Лапи и Яне Ферм, които в австралийската жега възнаградиха целия екип за тяхната отлична работа през този сезон. Отправям едно голямо благодаря към инженерите и механиците, без които този успех нямаше да бъде възможен", каза Михал Храбанек. Директорът на ШКОДА Моторспорт гледа на този успех като потвърждение за технологичното развитие на Чешкия автомобилен производител: "Тази година 10 от 13-те състезания във WRC 2 бяха спечелени от Skoda Fabia R5. Това е достатъчно показателно за качеството и бързината на нашия рали автомобил."

Със своята победа на финалното, за сезона състезание от Световния рали шампионат в Австралия, Есапека Лапи се изстреля към върха на генералното класиране на WRC 2 със 130 точки и наследи миналогодишния победител Насер Ал Атия. Второто място в класирането при пилотите отива при финландеца Теему Сунинен, който този сезон се състезаваше с частна Skoda Fabia R5. Победата в шампионата е поредният крайъгълен камък за чехите - през 2011 г., Юхо Ханинен (Фин) със Skoda Fabia Super 2000, постигна победа в S-WRC, предшественика на сериите от WRC 2.

Шампионската титла във WRC 2 е изключителен успех в кариерата на 25-годишния Есапека Лапи. През 2014 г. той спечели Европейския рали шампионат, но тазгодишната победа над най-добрите пилоти и в състезание от по-високо равнище като WRC 2, е един много сериозен успех.

"На седмото небе съм. Това е един от най-важните дни в живота ми като рали състезател! Напрежението по време на рали Австралия беше голямо, но за щастие Яне и аз запазихме хладнокръвие през цялото време и се вкопчихме в заслужената победа за oтборa. Благодаря на целия екип на ШКОДА Моторспорт, който винаги ни осигуряваше перфектния автомобил. Вече може да празнуваме заедно", каза Лапи.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:59 1
+ 0
- 0
sffsdf19162
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.