19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Aston Martin ще строи завод в Македония?

Британският производител на луксозни автомобили Aston Martin в момента търси локация за построяването на нов завод, като сред обсъжданите варианти се спряга Македония. Съобщението е на "Ройтерс", които се позовават на двама свои източници.

Компанията, която започна разузнаването си с 19 възможни места през декември, е стеснила вариантите до две места във Великобритания, едно в щата Алабама и едно в Близкия Изток. Но в последните седмици, бившата югославска република е отправила изгодно предложение на автомобилния производител, откъдето по-рано са заявили на правителството, че всяка потенциална финансова подкрепа от държавата е важен фактор за избора на фирмата.

"Македония беше отхвърлена преди време, но властите ни направиха ново и по-изгодно предложение", заявил източника пред кореспондент на "Ройтерс". И допълнил, че опцията за Близкия Изток нямала достатъчно яснота, и че още един кандидат - районът в Сътън Колдфилд, централна Англия е бил водещ претендент, но е станал някакъв проблем.

Представител от висшия ешелон на властта в Скопие, който отказал да бъде назован, също потвърдил, че Македония е сред кандидатите. "Направихме добро предложение", заявил политикът, без да даде повече подробности. А македонското правителство отказва коментар пред "Ройтерс" към момента.

За момента, Aston Martin разполага с един завод в Гейдън, Великобритания. Бъдещият завод на луксозната марка е част от плана на компанията за силен ръст в производството и четирикратно повишение на продажбите, до около 15 000 автомобила годишно в следващите години. Ще трябва да бъде изградена мощност и за първият SUV модел на компанията - DBX, който ще е основен двигател на растежа.

Най-голямото постижение за автомобилната индустрия в Македония е заводът за производство на катализатори на компанията Johnson Matthey. А какво ще е решението на Aston Martin, сред чиито собственици са италианската индустриална група Investindustrial и кувейтският тръст Tejara Capital, ще разберем след няколко седмици.

Ще ви припомним, че и Jaguar Land Rover разглежда Източна Европа като място за новия си завод. Производителят се е спрял на Словакия, която е доста развита в това отношение и няколко водещи автомарки разполагат с мощности там.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:30 2
+ 0
- 0
sffsdf5987
todor 13.01 2016 в 17:24 1
+ 1
- 0
е в коя друга държава ?
това държавата, дала майката и бащата на цивилизацията и човечеството !
и това е държавата, показала на турците къде се намира америка, че те пък да могат да я открият !
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.