24 юни 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Безценната роля на акумулаторите – без енергия няма движение

Нашето ежедневие е немислимо без енергия. Почти всяка дейност зависи от нея. Дори когато искаме да избягаме за малко от света, отново го правим с наличните принадлежности, за да си осигурим удобствата, на които сме свикнали.

И тук идва безценната роля на всички видове акумулатори. Дали ще решите да задвижите своята лодка или ви е нужен ток за устройствата в кемпера, без акумулатор няма да осъществите намеренията си. А какво да кажем за колите?! Тези любими и необходими превозни средства, които са станали неделима част от живота на почти всеки човек, също пряко зависят от въпросното устройство. Но как всъщност се случва магията?

Как работи акумулаторът?

Когато искате да запалите своя автомобил, вие подавате команда на акумулатора да се задейства. Той го прави чрез преобразуване на химическата енергия в електрическа. Последната достига стартера, който от своя страна задейства двигателя. Сега вече може да потеглите на път.

Ето защо, когато акумулаторът се изтощи, запалването на автомобила се превръща в мисия невъзможна. Без енергия няма движение. Независимо колко добре сте се грижили за своя акумулатор, неминуемо настъпва денят, в който ще ви трябва нов.

Първите сигнали за това са трудности при запалването на автомобила. Дори и да не е на предела на своя живот, случва се понякога да забравим нещо по електрониката. Фарове, лампичка, проблем с дистанционното…всичко това води до вече познатия резултат – невъзможното палене.

Как си взаимодействат наличните компоненти?

Повечето стандартни акумулатори са снабдени с шест клетки. Всяка една от тях се състои от две плочи – от олово и от оловен диоксид. Те произвеждат около 2 волта енергия. И след малко математика се оказва, че енергията, която може да произведе един акумулатор е равна на 12V. Плочите са отделени по между си от електролит, който играе ролята на катализатор.

Когато се опитвате да запалите колата, електролитът образува реакция на плочата с оловен диоксид, което води до отделянето на йони и оловен сулфат. Йоните осъществяват реакция със съседната плоча, при което се образува водород и оловен сулфат. Резултатът е произвеждането на електрони. Именно те генерират електричество. Когато то бъде подадено през терминалите на акумулаторната батерия, успешно се стартира двигателят.

Описаната химическа реакция е обратима. Благодарение на това, батерията многократно се стартира, зарежда се от самото движение и се използва отново.

При правилна експлоатация, животът на един акумулатор може да бъде значително увеличен. Но когато все пак настъпи моментът за подмяната му, на помощ идва Dikar. Именно там ще намерите нужното разнообразие, при това на завидни цени.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:06 1
+ 0
- 0
sffsdf38480
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.