20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Какво представляват планинските велосипеди

Офроуд колоезденето е любимо занимание на всички, които обичат връзката с природата и на тези, които са любители на високия адреналин. Планинските велосипеди са предназначени за каране, извън асфалтираните пътища, предимно в местности с пресечен терен. В тяхната спецификацията са включени компоненти, които съществено ги различават от другите велосипеди и които служат главно, за подобряване на цялостното представяне на този вид велосипеди по неравни трасета.

Видове планински велосипеди

Планинските велосипеди се отличават с някои основни особености. Една от тях е вида на тяхното окачване. Според системата си за окачване, те се делят на два вида – такива с твърдо и такива с пълно окачване.

Планинските велосипеди с твърдо окачване имат само предно окачване, което обикновено е с вилка. Този вид велосипеди са много по-леки и от тези с пълно окачване, което ги прави идеални дори и за състезания на къси разстояния. Планинските велосипеди с пълно окачване са както с предно, така и със задно окачване, което допринася за повече комфорт и сигурност на управлението, по неравни и изискващи умения терени. Тези велосипеди са значително по-тежки и по-скъпи от тези с твърдо окачване, но се представят много по-добре по неравните планински пътеки.

Каква е разликата между планинските велосипеди и шосейните велосипеди

Шосейните велосипеди са предназначени за каране по асфалтирани пътища и алеи. Те са по-бързи, компактни, леки и аеродинамични. Това се дължи основно на геометрията на рамката и формата на кормилото.

Планинските велосипеди са проектирани така, че да бъдат стабилни и устойчиви на по-груби и неравни терени в гористите местности. Те имат по-къса рамка, като целта е колоездачът да бъде в по-изправено положение, за да бъде по-близо до кормилото, което осигурява по-стабилно управление на велосипеда, а и така той има поглед върху самия терен.

Някои специфики при планинските велосипеди

Гумите за планински велосипеди са една от особеностите, които ги отличават от останалите велосипеди. Те са с по-широки и по-големи гуми, което ги прави по-здрави, по-стабилни и по-издръжливи на неравен терен. Проектирани са така, че без проблем да преминават през камъни, корени на дървета, коловози и други. Каплите и гумите за планинско колоездене са направени да бъдат издръжливи дори и на много екстремни терени. Гумите на планинските велосипеди са устойчиви на пробиване, имат защита срещу спукване, странични стени и дебели шарки на протектора. Богата гама различни видове планински велосипеди може да намерите на сайта – Martobike.bg

Когато става въпрос за скорост, е налице необходимостта от по-голям брой опции. Планинските велосипеди трябва да разполагат с голям диапазон от скорости, за постигане на правилния баланс и осигуряването на повече удобство, комфорт и сигурност при каране.

Що се отнася до спирачките, планинските велосипеди разполагат с дискови спирачки, които са високоефективни, особено при мокри терени и осигуряват увеличаване на спирачната сила, при високи скорости. Те позволяват и по-голямо разстояние между гумите, което е за предпочитане при планински велосипеди, които имат широки и изпъкнали гуми. За спускане и екстремно планинско колоездене, колоездачите използват дискови спирачки, които са по-големи от нормалното, което им осигурява по-добро спиране.

На какво трябва да обърнете внимание, при избора на планински велосипед

Познавайки основните характеристики на планинските велосипеди, всеки може лесно да определи типа на предпочитания от него велосипед . Основно изборът може да бъде направен, според стила на каране.

Има различни видове планински велосипеди, чиято категория се обосновава на предназначението им , оборудването, с което разполагат и разбира се на цената. Тези неща и специфичните характеристики на планинските велосипеди, зависят и от предпочитанията на самите велосипедисти. Някои от тях предпочитат по-леко каране по планинските пътеки, докато други обичат екстремното спускане по стръмни терени. Има и потребители, които са любители на екстремни изкачвания до труднодостъпни местности, а има и такива, които съчетават всичко изброено. Това означава, че за всяка една група потребители, има различна категория планински велосипеди, които напълно да удовлетворяват техните изисквания.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:03 2
+ 0
- 0
sffsdf39625

Рейтинг :
09.09 2023 в 03:44 1
+ 0
- 0
sffsdf39625
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.