29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Новият застрахователен кодекс ще ощети собствениците на мотори и каравани?

Голям процент от мотоциклетите, караваните и кемперите у нас могат да се окажат с прекратени регистрации напролет, сигнализираха до Нова Телевизия мотористи от фейсбук групата Sofia Riders. Причината е в новия Кодекс на застраховането, който влезе в сила от 1 януари 2016. Според новите правила, ако нямате застраховка „Гражданска отговорност“ и не я платите в рамките на месец след две предупредителни писма, МВР ще прекратява служебно регистрацията на превозното ви средство, се казва в репортажа на Надя Ганчева, която потърси мнението на част от мотористите.

Проблемът ще сполети именно притежателите на мотори, каравани и кемпери, които плащат на вноски и то само за период от 6 месеца, когато ги ползват, предимно през лятото. С приемането на новия закон обаче плащането на вноски и само за половин година остава в миналото.

Сега превозните средства на мотористите са основно в гаражите. Така е и с мотоциклетът на Росен Георгиев, който все още не мисли за застраховка: „Ние имаме законова принуда да плащаме за нещо, което не използваме, защото нямаме нужда от това. Обикновено плащахме на вноски, като повечето от нас плащахме за 6 месеца.“ – заяви Росен пред репортера на Нова ТВ.

Една от първите потърпевши от новите правила е рок-певицата Милена Славова, която наскоро също се присъедини към мото-обществото. „Когато си взех мотора, това правило все още не важеше, но казаха, че току що е приет законът и трябваше да си платя за цялата година и оттук нататък освен да роптая, нищо не мога да направя!“ – каза Милена.

По думите на друг моторист – Александър Бакалов новите правила тепърва ще доведат до масово недоволство в мото-средите: „Ако си спра мотора от движение, аз ефективно го бракувам. Пускането в движение е нещо много сложно като процес. Трябва да премина Технотест, да платя няколкостотин лева. Ще стане голям проблем, една лавина от липса на управляващи моторни превозни средства (и то не само мотоциклети) с редовни граждански застраховки. Хората няма да си плащат застраховките, защото това си е класически държавен рекет, при който те задължават да правиш нещо, което не искаш.“

Според полицията пък мотористите няма защо да роптаят. „Те могат да си спрат от движение моторите, а на пролет, когато стане подходящо за тях, ще им бъде върнат документа при представен документ за валиден преглед. Опашките не са толкова дълги, с едно заявление и представяне на валидна полица, регистрацията ще бъде възстановена.“ – заяви директорът на Пътна полиция - ГДНП Бойко Рановски.

Цялата процедура по прекратяване на регистрацията ще отнема около два месеца. През цялото това време собствениците на тези МПС ще имат право да си платят гражданската отговорност. От полицията заявиха още, че причината за новите правила са всички български автомобили, които се карат с пълномощно в чужбина. Така, когато някой направи катастрофа навън, всъщност източва нашия гаранционен фонд, защото щетите се поемат от България.


петар петров 11.01 2016 в 22:54 4
+ 6
- 0
Супер капутска история която може да се случи само в България.От всичко само цицане.Карам си джипа когато дърпам джет или лодка,а сега лапай го отвсякъде......дай...дай..дай.
Някой 11.01 2016 в 15:16 3
+ 6
- 0
Тази държава няма се оправи никога! Освен да се чудят от къде и как да измъкнат пари нищо друго не ги интересува нашите прекрасни политици!
Alexr 11.01 2016 в 11:01 2
+ 6
- 1
Добре де, какъв е проблема да се въведе понятието "спрян от движение" без регистрацията да пада.

И още нещо - какъв е проблема държавата да си търси парите от каращите без гражданска отговорност за които е платила?

Предполагам, че само попълването на няколко формуляра ще е достатъчно.
роско 10.01 2016 в 21:57 1
+ 64
- 1
Бойко Борисов педераст, педераст........ и така 30 пъти...... Видими резултати!
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.