19 април 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Президент и министър ще работят за автомобилен завод в България

Вчера в София се проведе презентационно събитие на Аутомотив Клъстер България с широк спектър от теми, обединени от успехите и перспективите на автомобилната индустрия в страната. В него участие взеха президентът на Република България (2012-2017) г-н Росен Плевнелиев и министърът на икономиката г-н Емил Караниколов. Г-н Плевнелиев, който е член на Борда на Аутомотив Клъстер България, разкри информация за предстоящото международно роудшоу за насърчаване на инвестициите в автомобилната индустрия у нас. Той самият изяви готовност да вземе участие в него и да работи за осъществяване на целите на клъстера в областта на привличането на голям автомобилен производител и затваряне на кръга на производството в България.

Министър Караниколов отчете положителните данни, с които Министерството на икономиката отличава автомобилният сектор като една от водещите индустрии в България. Той изрази надеждите си Аутомотив Клъстер България да реализира целта си за привличане на голям производител, който да използва българските доставчици, за да реализира производство на цели автомобили.

Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, разкри плановете на клъстера за 2018 за голям R&D център и поредица други инициативи, с които да се засили развитието на автомобилната индустрия в страната.

Иглика Йорданова, директор на Colliers International, представи второто съвместно изследване на автомобилната индустрия в България, проведено съвместно с Аутомотив Клъстер България и PwC. В него се съобщават най-нови данни за множеството предприятия, произвеждащи автомобилни компоненти у нас. Изследването съобщава точни факти, като например заетите над 37 000 служители и положителните нагласи за увеличение на приходите на над 70% от анкетираните мениджъри.

В изследването се съдържат любопитни факти, като например, че у нас се произвеждат 90% от всички сензори за въздушни възглавници за европейските производители, и че се правят компоненти за всички най-големи световни производители, включително за Tesla. Главните предизвикателства пред автомобилната индустрия, според респондентите, са бюрокрацията, инфраструктурата, правната система и дисбалансът между търсене и предлагане на пазара на труда.

Инж. Крум Марков, главен инженер от Visteon Electronics и ръководител на отдела по валидация, представи системата Mercedes-Benz User Experience, разработена у нас, за която вече ви разказахме. Компанията анонсира и първия софтуерен конкурс (т. нар. "хакатон") с автомобилна насоченост, който застава зад каузата за разумно шофиране.

Програмата на Европейската банка за възстановяване и развитие за задълбочаване на контактите с български фирми от малкия и среден бизнес бе представена с изключително интересната презентация с конкретни примери на г-н Мирослав Стоянов, мениджър „Подкрепа за малкия бизнес“ в банката.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:23 3
+ 0
- 0
sffsdf30771
+ 0
- 0
Вече правихме коли - Рено 5, Ровър..., що да не направим пак? И пак да зарежем по средата всичко.
Boa
Рейтинг : 12797
24.02 2018 в 11:49 1
+ 2
- 4
Представям си въобще дали ще видим подобен завод в България при "бабуването" му от страна на тази карикатура Плювналиев и
кой ли глупак ще се намери да го построи тук в най-корумпираната страна на Европа !
А пък и кой ще намерят да работи в него, след като за един елементарен цех за производство на автомобилни седалки край
град Русе, за две седмици няма подадена нито една молба
за работа в него . . .
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.