25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Ще остане ли Fiat - Chrysler без Fiat и Chrysler?

Fiat Chrysler Automobiles бе създадена през 2014 година, след като италианската компания закупи американския производител. Групата е собственик на мнозина известни автомобилни марки, като Jeep, Dodge, RAM, Ferrari, Maserati и Alfa Romeo, както и на двете основополагащи за името й - Fiat и Chrysler.

Много е възможно, обаче, думите Fiat и Chrysler да се превърнат скоро единствено като имена на производителя, като постепенно изчезнат като марки на автомобили. Честно казано, по-сериозна е заплахата за Chrysler, която е една от най-старите оцелели американски марки, но и пред Fiat няма безоблачно бъдеще.

Утре ще стане ясно дали опасенията ни са оправдани, тъй като се очаква в Италия да се проведе среща на инвеститорите и шефа на конгломерата Серджо Маркионе. Именно на срещата, оттеглящия се в пенсия догодина Маркионе може да предложи закриването на марката Chrysler, като част от стратегията си за развитие на американо - италианския автомобилен производител.

Това няма да е първата подобна драма в историята на съюза. Преди време, от пазара по подобен начин изчезна култовата марка Lancia. В началото имаше опита да бъде спасена, като в Европа под нейната емблема се продават именно коли на Chrysler, но американските модели по принцип не се радваха на масов интерес и със собственото си лого.

В момента, Chrysler е в много незавидно положение и предлага едва два модела - морално остарелият седан 300 и минивана Pacifica. Което пък от своя страна би направило ликвидирането на бранда доста по-безболезнено. Другият вариант е може би под марката Chrysler да се продават някои от другите модели на групировката, но реално няма кои - вариантът беше за Fiat, но той е по-бюджетен като позициониране. А и има предлагане на модели в САЩ.

Но като споменахме Fiat и САЩ, другата важна идея на Маркионе е марката да бъде изтеглена от този пазар. Както и от пазара в Китай, който в момента е най-добрият в света. Предвижда се, колите на италианската марка да се продават в развиващите се пазари, Бразилия (където са силни) и Европа.

В Европа, обаче, също няма много бляскаво бъдеще за Fiat. Може би най-италианската автомобилна марка, е много възможно да не се произвежда вече в Италия. Според слухове, на Стария континент ще останат само моделите 500 (с производните му SUV и ван) и Panda, като тяхното производство ще бъде ситуирано в заводите в Сърбия и Полша, а в Торино ще се произвеждат модели на Maserati и Jeep.

Още един от ходовете на Маркионе, би могъл да е сливането на Alfa Romeo и Maserati в една обща "performance" дивизия. В това има някакъв смисъл, предвид факта, че да имаш две марки, фокусирани към спортните коли не е много важно, когато потребителите търсят най-вече кросоувъри...

Утре ще станем свидетели на бъдещето за на марките и въобще на Fiat Chrysler Automobiles.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:21 1
+ 0
- 0
sffsdf31692
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.