29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Volvo XC90 с фейслифт и нови хибриди

Volvo Cars представи обновена версия на бестселъра си от SUV гамата – флагманът Volvo XC90. Кросоувърът е получил оптични и технологични промени, както и нова конфигурация на салона, а акцент на марката е технологията за "меки" хибриди при двигателите.

Промените във външния вид са минималистични - променена решетка, нови цветове за купето и нови джанти. По-сериозни са новостите в салона, където освен досегашните 4-, 5- и 7-местна конфигурации ще има и такава с 6 места. Последната е базирана на 4-местната версия, която разполага с по две кресла на първите два реда, към които сега са добавени и още две "в багажника".

Освен обновявянето на ХС90, шведите са модернизирали и хибридните си агрегати Т8 и T6 Twin Engine, същевременно представят и нова гама "меки" хибриди, които ще се комбинират както с бензиновите, така и с дизеловите мотори на марката.

T8 Twin Engine, комбиниращ двулитров 4-цилиндров турбомотор с електродвигател постига максимална мощност от 420 к.с. и пиков въртящ момент от 670 Нм. Пробегът само на електричество е повишен с 15%, добавен е нов акумулатор и система за рекуперация на енергия при спиране. Тоззи агрегат ще се използва във всички модели от сериите 60 и 90 - както леките коли, така и SUV.

Подобни са и обновленията в по-малката версия Т6 Twin Engine, а меките хибриди ще се означават с буквата "В" в моделната гама на шведската марка. Новото "меко" електрифицирано задвижване обещава на водачите до 15% по-нисък разход на гориво и редуциране на CO2 емисиите в реални условия.

Връщайки се към Volvo XC90, кросоувърът вече предлага подпомагане на водача с намеса в кормилното управление, като част от системата City Safety и функцията за следене на мъртвите зони Blind Spot Information System. Системата City Safety с автоматично спиране все още е единствената на пазара, която разпознава пешеходци, велосипедисти и едри животни на пътя. Системата Oncoming Lane Mitigation, въведена за пръв път в новото XC60, вече е налична и при XC90, а технологията за засичане и предупреждаване при опасност зад автомобила по време на маневриране назад - Cross Traffic Alert, вече включва и автоматично спиране.

XC90 беше първият Volvo модел с Apple CarPlay интеграция, а вече се предлага и с Android Auto съвместимост. Инфотейнмънт системата Sensus премина през редица актуализации през последните години, като всичките са приложени при фейслифта на XC90. Където е налична, услугата Spotify също е интегрирана в XC90.


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:15 1
+ 0
- 0
sffsdf34664
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.