07 юни 2023
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Жилата при автомобилите - какво трябва да знаем

Какво не знаем за жилата при автомобилите

Устройството на автомобила, както и ключовите части, които пряко отговарят за надеждността и изрядното му функциониране, следва да бъдат добре познавани от водача. Редица млади шофьори често се изправят пред следния проблем - макар и да са активни водачи, голяма част от тях не съумяват подробно да се информират основно важните автомобилни части, както и да познават признаците, отнасящи се към даден технически проблем.

Жилата при автомобилите са едни от важните компоненти, без които редица функционалности в устройството и работата не би било възможно да сработват изрядно.

По същество, жилата представляват свръзки от оплетени тънки метални свръзки, които осъществяват контакта между две части на колата. Съществуват 3 основни подвида, които заедно съставляват голямата група на автомобилните жила.

Меките жила изпълняват дърпателна функция - познаваме жило за газ, жило за съединител, жило за преден капак, жило за багажник, жило за отваряне на резервоар, жило за отваряне на врата и др.

Твърдите жила дърпат и бутат - срещаме жило за скорости, жило за управлението на парното в автомобила, включване и изключване на хидравличните помпи, както и жила, свързани с работата на селскостопански машини - жило за отключване на стрелата на багер, управление на различни видове джойстици и т.н.

Гъвкавите жила намират приложение при километражи, седалки, тахографи, тримери, вибратори за бетон и т.н.

Жилата са широко застъпени при автомобилите

Както можем да наблюдаваме, жилата за автомобили намират широко приложение - редица части и функционалности на колата разчитат именно на тях, за да осъществяват основната си дейности.

Например жилото за газ отговаря за връзката между педала за газта и дроселовата клапа в автомобила, чрез която шофьорът увеличава или намаля скоростта, с която се движи колата. Жилото и дроселовата клапа работят в синхрон - способстват за пропускането на въздух в бензиновите двигатели и добавянето на въздух и гориво в дизеловите. Повреденото жило за газ води след себе си редица проблеми - автомобилът не може да ускори, прави го твърде бавно или поддържа прекалено високи обороти, дори и когато е активиран "празен ход". Подмяната е наложителна, за да се избегнат проблеми на пътя.

Жилото за съединител пък свързва съответния педал със скоростната кутия. Именно чрез него шофьорът успява да сменя скоростите при управление. Трудности при натискането на педала и наличието на неприятни звуци сигнализират за проблем с жилото. Своевременната му подмяна ви спестява редица проблеми, които никак не бихте искали да изпитате.

Жилото на скоростите осъществява контакта между скоростния лост и трансмисията. Повредено жило за скорости прави трудно сменянето им, което, съвсем естествено, се отразява на движението на автомобила, правейки го извъдно трудно и опасно. Жилата за преден капак или врата способстват за отварянето на съответния автомобилен компонент. Проблемите при тях резултират в невъзможност за отваряне, което, само по себе си, би могло да създаде редица дискомфортни ситуации.

Жилата за седалки регулират позицията на седалките в колата, правещи възможно те да се бутнат напред или назад, нагоре или надолу. Това прави шофирането и возенето изключително приятни и комфортни дейности. Жилото за парно дава възможност на водача да променя температурата в автомобила, взаимодействайки си с климатика.

Ако срещате проблеми с работата и функционалността на някое от жилата в устройството на вашия автомобил, то бихте могли да се обърнете към специализиран сервиз за ремонт и производство на жила Микрон Доцев ЕООД - там получавате възможността състоянието на жилото да бъде диагностицирано и, при нужда, да бъде подменено с ново, което ще се изработи ексклузивно за вашия автомобил.


+ 3
- 0
Боже. Можехте да се поръчате и по-умна реклама.
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.