29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

14 екипажа стартират в Еко Рали България 2016

Общо 14 екипажа ще застанат на старта на Еко Рали България 2016. Надпреварата, която е в календара на FIA Световна купа „Алтернативни енергии” и е включена в програмата на община София - кандидат за Европейска столица на спорта 2018, ще се проведе между 14 и 16 октомври.

Сред екологичните машини, които ще се борят за победата в Еко Рали България 2016, на арката ще видим 5 електромобила, 3 хибридни автомобила и 6 машини, задвижвани с алтернативни горива като природен газ и пропан-бутан.

Три екипажа от съседна Сърбия ще мерят сили с българските си конкуренти, като два от тях ще са дамски. С три отбора, съставени от представители на нежния пол пък, ще се отчете България, с което изцяло женските тандеми в надпреварата стават общо 5. Свои екипажи ще пуснат от Пътна полиция, Съюза на българските автомобилисти и Българската фотоволтаична асоциация.

Официалният старт, който ще бъде даден от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, ще бъде пред Гранд Хотел София в столицата на 14 октомври (петък) от 16 часа, а още от 12 по обед атрактивните ековозила ще бъдат изложени за разглеждане.

Маршрутът на Еко Рали България 2016 ще отведе участниците от София до Старосел и обратно, като за изцяло електрическите возила ще е през Мирково и медодобивния завод „Аурубис” в Пирдоп, а за останалите участници ще е през Панагюрище и Копривщица. Над 100 км от трасето са отделени за т. нар. регулаторни тестове, в които, според поставените задачи, ще се оценяват състезателите.

От всички, участващи в състезанието се изисква да демонстрират сериозна загриженост към околната среда. Така, освен да карат икономично и еко, състезателите ще се грижат да оставят местата, на които са били дори по-чисти, отколкото са ги заварили.

Автомобилите, допуснати до участие в рали от този тип са разделени в категории според вида задвижване – електрическо, хибридно или на алтернативни горива (пропан-бутан, метан, биогаз и др.), според Техническия правилник на FIA за автомобили с „алтернативна енергия”. Еко Рали България, както и другите надпревари от този тип, насърчава използването на новите автомобилни технологии за съхраняване и пестене на енергия, изхвърляне на възможно най-малко количество въглероден двуокис, както и други замърсители на въздуха.

Ралито също така насърчава водачите да променят своите навици при управлението на автомобила, като се даде приоритет на опазване на околната среда и устойчивостта на транспортния сектор, чрез използване на алтернативни горива и електрическа енергия като източник за задвижване на техните машини.

Еко Рали България 2016 се организира от спортен клуб „Интерспийд рейсинг” под патронажа на Столична община и в партньорство с общините Мирково, Панагюрище, Стрелча, Копривщица и Хисар. Надпреварата се осъществява с подкрепата на „Булстрад”, „Адмирал Ойл”, Хюндай”, „Ел Ел ЕС ойл енд гас”, минерална вода „Горна Баня”, „Бор Чвор”, „Екобулпак” и Българската Асоциация Електрически Превозни Средства.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:03 1
+ 0
- 0
sffsdf17322
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.