29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дни на водородните технологии в София и други градове

Дни на водородните технологии за автомобилите ще се проведат в София на 27 и 28 май. В неделя, 27 май, от 11:00 часа на площад „България“ пред НДК (от страната на площад „Баба Неделя“) жители и гости на столицата ще могат да тестват два водородни автомобила (Toyota & Hyundai), да разгледат зарядна станция за водород, както и да разгледат два водородни автомобила, изработени от студенти в Техническия университет в София и Русенския университет. На 28 май (понеделник) от 10:00 часа в зала 8 на Националния дворец на културата ще се проведе Hydrogen Summit – Среща на високо ниво по въпросите на водорода

Обучаващи от образователен център “Технократи” (технологичен образователен център за деца и младежи) ще запознаят деца и възрастни с бъдещето, което носят възобновяемите енергийни източници чрез интересни и практически експерименти, включващи слънце, вятър и вода. Фокусът ще бъде върху разделянето на водата на съставните ѝ водород и кислород и задвижването на мини автомобил чрез водород. Обучаващите ще напътстват децата, като обясняват всеки елемент от процеса и ще ги насърчават сами да експериментират. Едновременно с практиката, децата ще добият и ценни теоретични познания по въпросите на зелената енергия и бъдещето на световната икономика и енергетика.

Участие в откриването на 27 май от 11:00 часа ще вземат Петър Курумбашев, член на Европейския парламент, Барт Биебуйк, изпълнителен директор на Съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“ (публично-частно партньорство между Европейската комисия, европейската промишленост и европейската научноизследователска общност), Ангел Попов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, проф. Евелина Славчева, директор на ИЕЕС – БАН, проф. Костадин Костадинов от Министерство на образованието и науката.

В 18:00 часа в неделя двата водородни автомобила ще бъдат част от изпращането на зрелостниците от 73 СУ „Владислав Граматик“ и Националната финансово-стопанска гимназия в София (с водородните автомобили ще бъдат транспортирани абитуриенти от двете училища).

Конференцията на високо ниво по въпросите на водорода е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и е организирано по повод 10-годишнината на Съвместно предприятие "Горивни клетки и водород" – европейско публично-частно партньорство, което работи за ускореното навлизане на технологиите за горивни клетки и водород на пазара. Тези технологии имат огромен потенциал за декарбонизиране на транспорта и широката гама от доставки на енергия. Технологиите допринасят за намаляване на емисиите на парникови газове, позволяват повишаването на дела на възобновяемите енергийни източници и поради ефективността си значително намаляват общото потребление на енергия.

Дни на водорода ще се проведат и в Стара Загора (30 май) и Благоевград (31 май). Презентационен семинар „Водородните технологии – от мечти до реалност“, ще се проведе на 30 май в Стара Загора (Мол „Галерия“, ниво 2). От 15:00 до 17:00 часа пред Мол „Галерия“ ще има възможност за тест драйв на водороден автомобил.

В Благоевград на 31 май 2018 г. (четвъртък) ще се проведе Регионален форум по водородни технологии. Началото на програмата ще бъде поставено в 12:00 часа пред зала „22 септември“.

На 1 юни от 11:00 часа пред сградата на Българската академия на науките в София (до Народно събрание) ще се състои събитието „В света на водорода“. Жители и гости на столицата ще имат възможност за тест драйв на водороден автомобил, ще бъде демонстрирано и задвижването на водородни коли-играчки.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:21 1
+ 0
- 0
sffsdf31640
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.