28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Газови уредби и двигатели с директно впръскване: често задавани въпроси

Мощността, гаранцията и спецификите на монтажа са сред най-обсъжданите теми, когато става дума за автомобилни газови уредби, съобщават от българската марка REAGAS. От фирмата решиха да обобщят най-често задаваните от потребителите въпроси за новото поколение газови системи, използвани при бензинови двигатели с директно впръскване:

С какво се отличава газовата система за бензинови двигатели с директно впръскване от стандартните газови уредби?

При автомобилите с директно впръскване бензинът се впръсква под високо налягане директно в цилиндъра на двигателя, а не в колектора, както е при традиционния метод. За да се постигне това, се използват специални инжектори и помпа за високо налягане. Изпарената газ е с по-ниско от необходимото за целта налягане, затова се впръсква в колектора. За да не се повредят бензиновите инжектори и помпата за високо налягане, през тях продължава да се впръсква бензин, но неговото количество е значително по-малко. По този начин газта заменя в голяма степен бензина, но двигателят работи и с двете горива в пропорция 20% бензин – 80% газ.

Колко ще спестя, като мина на газ?

Спестявате до 50% от сумата за гориво, след като монтирате газова уредба. Ако изминавате 30 км на ден, инвестицията за покупката на самата уредба се избива за не повече от половин година.

Всяка газова система ли ще свърши работа за моя автомобил?

При двигатели с директно впръскване е задължително газовата уредба да се съобрази с модела на автомобила. Няма универсална уредба, всяка е в съответствие с конкретните решения на автомобилните производители. Например, на 6 модела от популярната в България марка Volkswagen, може да бъде монтирана система от полския производител AG Centrum. Същата система е една от малкото, които може да се използват за друг популярен у нас модел - Opel Vectra 2.2 114 kW.

Ще се намали ли мощността на автомобила ми, след като мина на газ?

Най-новите модели газови инжекциони оказват минимално и незабележимо влияние върху мощността на двигателите. За оптималното функциониране на колата голямо значение има изборът на точната инжекционна система и качеството й, как тя е монтирана и как е настроен софтуерът. При колите с мощни двигатели основен момент е изборът на рейки – инжекторните рейки трябва да са „бързи” (нискоомови), тоест да осигуряват непрекъснато впръскване на гориво при всякакво натоварване.Също така се използват по-усилени компоненти на газовата система от които важна част е редуктор-изпарителят, който във всеки един момент трябва да е достатъчно надежден и мощен за да осигури необходимото количество газ.

С каква гаранция е газовата система?

Гаранцията на газовата система за бензинови двигатели с директно впръскване обикновено е 24 месеца. Важи, само ако монтажът е извършен от лицензиран сервиз.

Застраховката на колата ще се оскъпи ли, заради газовата уредба?

Няма разлика в застраховката на автомобил с монтирана газова система и автомобил без газова система. Това още веднъж доказва, че газта не прави автомобила по-рисков.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:17 1
+ 0
- 0
sffsdf12780
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.