19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

100% факт: рали "Дакар" отива в Саудитска Арабия

След като се появиха сериозни слухове за предстоящата поредна смяна на локацията на рали "Дакар", сега те са 100% официален факт: най-голямото моторспорт състезание в света се мести в Близкия Изток след 30 години в Африка и 11 в Южна Америка.

Организаторите на надпреварата от ASO потвърдиха, че стартът на рали "Дакар" 2020 ще бъде в Саудитска Арабия. Според източници, сделката с властите на богата на петрол държава е за минимум 5 издания на маратона на нейна територия.

Новият директор на надпреварата Давид Кастера заяви: "Истинско удоволствие е да направим състезанието в регион с монументални географски дадености. Има страхотни вариации на терена от които да избираме. Всички ще бъдат възхитени от това, което ще можем да предложим като етапи и терени".

Саудитска Арабия има на разположение над 3,6 милиона квадратни километра пустиня, които са предостатъчни за маршрута на маратонското състезание, в допълнение, на територията на близкоизточната държава има и планински вериги, степи и всякакви други интересни терени.

Трасе координаторите на рали "Дакар" вече проучват маршрути на територията на Саудитска Арабия, като по всеобща оценка ще се получи уникално издание на следващата надпревара. Повече информация и детайли се очакват на 25 април, когато ще е традиционното представяне на следващото издание на надпреварата.

Президентът на Саудитската моторспорт федерация шейх Кхалид Бин Султан Абдула Ал Файзал е повече от въодушевен: "Винаги съм искал да се състезавам в рали "Дакар". След като за съжаление не успях да реализирам тази своя амбиция, сега постигам една още по-голяма своя и на страната ми мечта - надпреварата да се проведе в Близкия Изток".

Ще ви припомним, че рали "Дакар" се провеждаше на територията на Африка от 1979 до 2008 година, когато изданието бе отменено заради терористични заплахи. След това, в продължение на 11 години негов дом бе Южна Америка и по-специално Аржентина, Чили, Боливия и Перу в различни конфигурации, като дори за кратко се включи и Парагвай.

В последните години, обаче, латиноамериканските държави станаха по-стрикни откъм бюджет, който да си позволят в подкрепа на маратона. Така, поетапно отпаднаха Чили, Аржентина и Боливия, като домакин на тазгодишната надпревара остана единствено Перу, който предложи тежко, но монотонно пясъчно състезание. Слуховете дори върнаха Африка на картата, но явно това ще е следващата, четвърта глава в историята...

С новия регион, организаторите на "Дакар" се надяват да подновят интереса към надпреварата и, както в Латинска Америка, да привлекат много нови участници от Близкия Изток. По неофициална информация, Саудитска Арабия е бръкнала доса дълбоко в джоба, за да приеме домакинстввото, като е гарантирала и неограничена подкрепа за провеждане на състезанието.

Сега, очакваме останалите детайли...



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:14 2
+ 0
- 0
sffsdf35158
oktopod99
Рейтинг : 3930
08.06 2019 в 18:07 1
+ 0
- 0
Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !
нови игри и забележителни джакпоти .Нужен е минимален депозит от 10 евро!Забавление за пичове ! https://bit.ly/2vGdh7g
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.