19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Динамичен етап 2 на рали „Дакар” 2019 (галерия и видео)

Вторият етап на рали Дакар 2019 определено бе доста атрактивен и най-вече много динамичен. В почти всички класове битката за етапната победа се реши в самия край и бе въпрос на нищожни секунди.

Както вече писахме, Себастиан Льоб взе първия си етап в тазгодишния „Дакар”. Пилотът на Peugeot едвам измъкна 8 секунди на двукратния победител Нани Рома (Mini), като се изкачи до 5-о място в генералното. Водач във временната подредба стана Жиниел Де Вилиерс, следван от съотборника си в Toyota Бернард Тен Бринке.

Може би на много читатели и фенове прави впечатление, че Себастиан Льоб не е с миналогодишния шампионски болид на Peugeot, а е с машината от 2017 година. Това е свързано с регулациите на рали Дакар, според които елитен пилот, каращ за частен тим, не може да е със заводска машина от миналогодишното състезание, след като е бил заводски пилот. Или нещо от сорта… Льоб заяви, че машината не е бърза, колкото по-новата версия, но все пак е надеждна.

В класа на SxS бъгитата, мотоциклетният ветеран Франциско „Чалеко” Лопез взе първата си етапна победа с новото возило и общо 12-а, след 11 с мотоциклет. Лопез отсъстваще от трасетата 5 години, а сега се връща с амбиция за победа. Тя, обаче, няма да е толкова лесна, предвид факта, че и в класа на бъгитата разликата между първите двама бе нищожна – едва 19 секунди за Чалеко, спррямо действащия шампион Рейналдо Варела. Варела все още е начело на генералното, с малко над минута пред Чалеко. Трети и за деня, и в общата подредба е шампионът с ATV от „Дакар” Сергей Карякин.

Сходна бе и динамиката при мотоциклетите, където таранът на Honda Хоан Бареда доминираше през първата половина на 341-километровата отсечка от Писко до Сан Хуан. След това, обаче, най-бърз се оказа съотборникът му Рики Брейбек, който пое водачеството в последната част. В самия край на етапа, обаче, настоящият крал на рали „Дакар” Матиас Валкнер успя да измъкне етапната победа от американеца, като пресече финала с аванс от едва 22 секунди. А Бареда успя да се докопа до третото място, с изоставане от 1:41 мин.

В генералното класиране, Бареда запазва водачеството си, но на второ място излиза Валкнер, с пасив от 1:31 минути, а Брейбек е трети, на едва 2 секунди зад австрийския мотокрос и рали-рейд шампион. В останалата част на топ 10 се движат останалите пилоти на големите отбори – KTM, Honda, Husqvarna и Yamaha.

В класа на ATV-четириколките, при липсата на „старите кучета”, се очертава борба между младите пилоти и най-вече на такива от Аржентина. Общо 5 пилоти на латиноамериканската държава са в топ 10, включително и двамата най-бързи. В крайна сметка, обаче, Николас Кавилясо е твърд фаворит пред сънародника си Густаво Галего, след като взе етапната победа с аванс от над 11 минути. Преднината на Кавилясо в генералното е респектиращите 21 минути, което ще му позволи да не кара чак толкова на ръба. На трето място в подредбата, след същото постижение за деня, е французинът Александър Жиру, който измести познатия и у нас Томас Кубиена от Чехия.

При камионите, ситуацията за почва да става „по-камионджийска” и за поредна година рано-рано стана ясно, че борбата ще е между Камаз и Iveco. Едуард Николаев взе втората си поредна етапна победа, като измъкна 2:39 мин. на основния си съперник Херард Де Рой. Трети, на 5 минути и половина финишира съотборника на Николаев в Камаз Дмитри Сотников.

Започнаха да се избистрят нещата и в генералното класиране при големите момчета. Николаев е с аванс от 4:23 мин. пред Де Рой и на 7:23 пред Федерико Виягра (Iveco, 4-и за деня). На минута и половина след аржентинеца е Дмитри Сотников, а от там нататък разликите стават големи – петият Айрат Мардеев е на над 20 минути след лидера.

Третият етап на рали Дакар 2019 отвежда участниците от Сан Хуан Де Маркона до Арекипа. В менюто за деня са 331 км специален етап, гарнирани с 467 км преход. И, разбира се, трасето ще е доминирано от пясък и дюни…



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:16 1
+ 0
- 0
sffsdf34120
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.