19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Драми и обрати в класирането след етап 3 на Дакар 2019 (галерия и видео)

Третият етап на рали Дакар 2019 определено бе ужасно тежък за състезателите и драматичен във всички категории. Отсечката от Сан Хуан де Маркона до Арекипа предложи 331 изтощителни километра в пясъците, които за някои знакови състезатели бяха последните за надпреварата, а за други сложиха край на надеждите за добро представяне.

Първата голяма новина за деня бе отпадането на един от фаворитите при мотоциклетистите Хоан Бареда. Пилотът на Honda се отклони от трасето и пропадна в дол на около 300 метра от трака на маршрута, като не успя да извади машината си и в крайна сметка „хвърли кърпата”. Това бе второ поредно отпадане на иначе много бързия Бареда, който водеше в генералното.

Денят не бе добър и за доминиращия в рали Дакар тим на КТМ, като настоящият шампион Матиас Валкнер загуби над 23 минути, а Тоби Прайс и Сам Съндърленд съответно 14 и 8. Така, в един определено луд ден, с правилна стратегия и мъжко каране етапната победа грабна пилотът на Yamaha Ксавие Де Султре, който успя да изпревари Пабло Кинтания (Husqvarna) и Кевин Бенавидес (Honda).

С успеха си, Де Султре се изкачи до 6-ото място в генералното, където имаме нов лидер – Пабло Кинтания. Чилиецът води пред Бенавидес с 11:23 минути, а топ 3 допълва Съндърленд, който изостава с минута зад съперника си от Honda.

Далеч по-спокойна е ситуацията в класа на ATV-четириколките, където въпреки красивата етапна победа на Йеремиас Фериоли, сънародникът му Николас Кавилясо има комфортния аванс от почти половин час във временната подредба. Фериоли, обаче, е плътно преследван от Густаво Галего, който изостава само на 28 секунди, допълвайки топ 3.

Големи губещи и нови-стари лидери има и при автомобилите в рали Дакар 2019. Първият, който се сблъска челно с несгодите на пустинята в Перу бе победителят в етап 2 Себастиан Льоб. WRC-легендата натрупа пасив от 42 минути в третия ден, след като се загуби и се въртя около половин час из трасето. Така французинът завърши 11-и, с пасив от почти 43 минути на етапния победител и в крайна сметка е 8-и в генералното, с над половин час изоставане.

Далеч по-голяма бе драмата при доскорошния лидер в подредбата Жиниел Де Вилиерс. Пилотът на Toyota спря в средата на етапа след като при удар в камък защитата се вряза в маслената помпа на болида Hilux. Южноафриканецът изгуби над 4 часа и половина за да се добере до финала и така е извън битката за победата.

Подобна съдба сполетя и настоящият шампион при автомобилите в рали „Дакар” Карлос Сайнц. Матадорът счупи предно ляво колело на своето бъги Mini още 38 километра след старта и подобно на Де Вилиерс натрупа пасив от почти 4 часа и половина над етапния победител.

А най-бърз в третата отсечка бе Стефан Петерханзел. Французинът се справи перфектно с тежката навигация и големите дюни като записа своята 42-ра етапна победа с автомобил и общо 75-а в кариерата си досега. „Г-н Дакар” успя да измъкне 3:26 минути на Насър Ал Атия и почти 12 на Якуб Пржигонски (Mini 4x4).

С успеха си, Петерханзел се изкачи до трето място в генералното класиране на рали Дакар 2019, където начело отново е пилотът на Toyota Ал Атия. Катарецът има аванс от 6:48 минути пред пилота на Mini Язид Ал Раджи (4-и за деня) и 7:03 пред френската легенда. Битката тепърва предстои!

Разместване имаше и в класирането при SxS бъгитата, където имаше пореден нов етапен победител, отново бивш пилот на мотоциклет – Херард Фарес Гуел, който се изкачи на второ място в генералното. Гуел финишира с две минути аванс пред другия мотоветеран Чалеко Лопез, който пък е новия водач във временната подредба с преднина от 3:24 мин. пред испанеца. Трети и за деня, и в генералното е шампионът с ATV Сергей Карякин от Русия, който изостава с 8 минути от Чалеко, но води с 4 пред действащия шампион Рейналдо Варела.

Драма имаше и при камионите, където големият губещ в етап 3 на рали „Дакар” 2019 бе Херард Де Рой. Лидерът в тима на Iveco, който се движеше втори преди това, загуби час и 27 минути, което го „изрита” назад в генералното и на практика нулира шансовете му за победа и дори подиум. Така, пилотите на Камаз Андрей Каргинов, Дмитри Сотников и Едуард Николаев окупираха челната тройка за деня, „запушвайки" съотборника на Де Рой Федерико Виягра.

И макар Едуард Николаев да е твърд лидер в генералното, а Сотников да е втори, битката при „големите момчета” все още не е съвсем сигурна – Федерико Виягра ще брани честта на Iveco, опитвайки се да стопи пасива си от 14 минути в останалите 7 етапа.

Етап 4 на рали Дакар 2019 ще бъде и първият маратонски за тазгодишната надпревара. Без право на асистенция, мотоциклетисти и атевисти ще се отправят към Мокега за изтощителни 405 километра, докато автомобили, бъгита и камиони ще карат в посока Такна, борейки се със също 405 км срещу хронометъра. Който оцелее след етапи 4 и 5, ще успее да са наслади на почивния ден в Арекипа.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:16 1
+ 0
- 0
sffsdf34145
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.