23 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Етап 10 на рали Дакар 2022: двойна победа за Audi и нов обрат при мотористите

Льоб скъсява дистанцията с Ал Атия, Петерханзел на прага на нов рекорд

Стефан Петерханзел бе най-бърз в десетия етап на рали Дакар 2022. Пилотът на Audi надви за етапната победа в 375-километровата отсечка от Вади Ад Давасир до Биша съотборника си Карлос Сайнц с преднина от 2 минути. Със своята 49-а етапна победа с автомобил (+33 с мотоциклет), най-титулуваният шампион в маратона е на път да догони постижението на Ари Ватанен, който в кариерата си на рали-рейд пилот има 50 спечелени отсечки.

Трети за деня се класира пилотът на BRX Орландо Теранова, но денят бе по-важен за друг пилот на болидите на Prodrive. Себастиан Льоб отново успя да скъси с малко дистанцията си в генералното класиране, като разликата му с лидера Насър Ал Атия (Toyota) падна с още минута и половина и така двамата претенденти за победата са разделени от 32:40 мин.

Както заявихме и вчера, авансът трудно може да бъде стопен, особено два дни преди финала. Льоб, обаче, продължава да се отдалечава от Язид ал Раджи (Toyota) и засега е почти сигурен кандидат за "сребърния медал" при автомобилистите.

Вижте най-бързите автомобили в етап 10:

Нов ден и нов обрат в класирането на мотоциклетите в рали Дакар 2022. В определено най-динамичната категория на пустинния маратон най-бърз за деня бе Тоби Прайс (КТМ), който надделя над Лучано Бенавидес с малко над 2 минути. Трети на финала пристигна пилотът на Yamaha Адриан Ван Беверен, с три и половина минути пасив спрямо етапния победител.

Третото място за деня, в комбинация с доста слабото темпо на Матиас Валкнер (КТМ, 26-и в етапа) и Сам Съндърлен (GasGas, 17-и за деня), позволи на Ван Беверен да оглави генералното класиране два дни преди финала на ралито. Втори във временната подредба пък стана пилотът на Honda Пабло Кинтания, който финишира отсечката с 13-о време и е на малко над 5 минути зад лидера. Съндърленд изпадна до третото място, с почти 6 минути пасив спрямо водача и с близо две минути и половина аванс пред Валкнер.

Вижте топ 3 на мотористите за деня:

Денят бе белязан от отпадането на един от опитните мотористи в надпреварата - миналогодишният победител в Дакар Кевин Бенавидес. Пилотът на КТМ (и доскорошен на Honda) се движеше на 5-о място в генералното класиране, но двигателят на машината му не издържа в етапа и той бе принуден да приключи участието си. Но заяви, че ще опита пак догодина.

Знаково отпадане имаше и в клас ATV, където движещият се на второ място в генералното класиране Пабло Копети получи повреда в двигателя на своята Yamaha. Така, лидерът във временната подредба Александър Жиру вече може да се движи с туристическо темпо, тъй като авансът му пред новия втори - Франциско Морено е почти три часа.

Все още комфортен аванс от 55 минути има и водачът в категорията на леките прототипи Франциско Лопез, а в класа на SSV-бъгитата Остин Джоунс удържа лидерството с 12 минути пред Герард Фарес Гуел.

Нищо ново в класа на камионите, където Камаз отново отбеляза тройна етапна победа. Този път най-бърз бе водачът в генералното класиране Дмитри Сотников, който надви Едуард Николаев и така разликата помежду им е малко над 10 минути. Трети в отсечката бе Андрей Каргинов, но на тази позиция във временната подредба е Антон Шибалов.

Каргинов, между другото вече е четвърти и два дни преди финала Камаз е тотален доминатор в рали Дакар 2022, след като последната им машина е с над 40 минути аванс пред най-близкия конкурент.

В паралелно провеждащата се надпревара Dakar Classic, лидер е Серж Моньо с Toyota. Днешният предпоследен етап на рали Дакар 2022 ще предложи 346 състезателни километра около Биша.

Видео обзор от етап 10:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:05 1
+ 0
- 0
sffsdf38874
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.