20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Крачка назад за нашите след етап 4 на Silk Way Rally 2018

Петър Ценков и Пламен Николов (бъги Yamaha) завършиха успешно и 4-ят етап от международния офроуд маратон Silk Way Rally 2018, макар да свалиха темпото, което пък се отрази на класирането им както в Т3, така и в генералната подредба. Втората обиколка около Астрахан, с дължина на състезателната отсечка от 366 км, предложи сложно трасе, доминирано от пясък. Въпреки прогнозите за дъжд, такъв за щастие липсваше, но пясъкът бе мокър и тежък заради по-ранните валежи, а цялостаната конфигурация предложи изненади и размествания в челото на класиранията за всички категории.

След като стартира като лидер в класа на SSV-бъгитата, дуото на "Ралирейд.БГ" беше победено в 4-ия етап от руския екипаж Мария Опарина - Таисия Щанева с Can-Am. Дамският екипаж, който бе пред нашите в първия ден на "Пътя на коприната" успя да надвие българите с 25 минути в отсечката и така оглави класирането в клас Т3 с преднина от 14 минути и половина. Рускините са 7-и и в смесената подредба с автомобилите, следвани от Ценков и Николов.

Както споделихме, нови лидери за деня и в генералното класиране имаше и въввсички останали категории. При автомобилите, това бе денят на Матьо Серадори и неговото бъги MCM. Француззинът взе етапната победа с аванс от половин(!) секунда пред пилота на Mini Язид Ал Раджи. Заради системата за официални резултати, обаче, половината
секунда разлика бе причислена към една цяла. Трети за деня бе Нани Рома (Mini), а Насър ал Атия преживя пореден кошмарен ден с проблеми в задния диференциал на своята Toyota. Кошмарен бе и денят за доскорошния лидер Хари Хънт (Peugeot 3008 DKR), който счупи окачването и се забави няколко часа.

Така, след половината етапи на Silk Way Rally 2018, Ал Раджи и Мини оглавяват генералното класиране, а блестящият Серадори е втори, но с пасив от над 46 минути. Топ 3 се допълва от ал Атия, който от своя страна е на 9 минути зад французина и на почти 56 от саудитския талант. В клас Т2 (серийни автомобили), най-добрата руска мотоциклетиска Анастасия Нифонтова (зад волана на Toyota Land Cruiser) излезе начело и е 9-а в смесената подредба, на 10 минути след българкия отбор.

Драматизъм имаше и при камионите. Първата новина, която дойде от лагера на тежкотоварните, бе за напускането на отбора на МАЗ-СПОРТ от надпреварата. Решението бе взето от ръководството на беларуския тим, което с рязък тон обвини организаторите в "намеса в хода на състеззанието и неуместни корекции на етап, които представят необосновано преимущество на отделни състезатели". Това изказване бе провокирано от развоя на третия етап, който бе отменен преди първата половина, заради проливните дъждове и за зачитане се бяха взели времената до първата контролна точка.

Директорът на надпреварата и легенда при камионите Владимир Чагин изрази съжалението си от решението на МАЗ, но заяви, че "Пътят на коприната" е международен проект, в който се спазват установените международни правила на FIA и няма толериране към никого. Думите му бяха потвърдени и от спортния директор Жан-Марк Боне, според когото организаторите са действал иадекватно и безпристрастно, така, както са изисквали тежките условия на етап 3.

Оттеглянето на МАЗ така или иначе не повлия на челното класиране при камионите, където начело продължава да е пилотът на Камаз Дмитри Сотников. Руснакът, обаче, имаше тежък ден и заради повреди и полеви ремонт успя да финишира едва 6-и в отсечката. Етапен победител стана съотборникът му Андрей Каргинов, който успя да измъкне една
минута на холандеца Мартин Ван Ден Бринк (Renault) буквално в последните километри на етапа. Каргинов е и втори в генералното класиране, а Камаз владее челните 5 позиции, като единствено тим-лидерът Николаев се дели от колектива и на 7-о място, след японеца Терухито Сугавара (Hino).

Вижте основните моменти от етап 4, уловени на видео 9и рагледайте галерията над статията):

Днешният етап 5 на "Пътя на коприната" отвежда кервана на ралито от Астрахан към Волгоград с 552-километров етап, от който 444 км - състезателни отсечки. Към маратона се присъединяват и участниците в руския крос-кънтри шампионат, за които последните три дни на надпреварата е са кръг за купата на страната.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:20 1
+ 0
- 0
sffsdf32349
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.