20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Летящ старт за Ценков и Николов в Silk Way Rally 2018

По изключително добър начин започна международният оф-роуд маратон Silk Way Rally 2018 за българския екипаж Петър Ценков и Пламен Николов . Два дни след старта, нашият екипаж оглавява класирането в клас Т3 (за SSV бъгита) и е на 9-о място в смесената генерална подредба с автомобилите.

В първия специален етап около Астрахан в събота, с дължина от 348 км, Ценков и Николов завършиха трети в класа си и 10-и в генералното класиране. Българите бяха изпреварени от рускинята Мария Опарина (Can-Am Maverick X3) и френския ветеран Никола Дюкло с Polaris RZR. Разликте между тртие екипажа в класа на SSV, обаче бе минимална.

Иначе, най-бърз от всички в откриващия етап на "Пътя на коприната" бе шампионът от "Дакар" Насър Ал Атия с Toyota Hilux. Катарецът изпревари с 2 минути и половина британеца Хари Хънт, който кара с шампионско Peugeot 3008 DKR Maxi от разформирования вече тим на "лъвчетата". Подиума за дня допълни пилотът на Mini Язид Ал Раджи от Саудитска Арабия.

При камионите, триумфът в първия ден бе за Дмитри Сотников (Камаз), следван от Серхея Вязович (МаЗ) и съотборника си от "синята армада" Андрей Каргинов.

Вторият състезателен ден на Silk Way Rally 2018 също бе успешен за българския екипаж, след като Петър Ценков и Пламен Николов взеха етапната победа в класа на SSV-бъгитата, макар в смесената подредба да бяха по-бавни от първия ден и да завършиха 16-и. В генералното класиране, обаче, българите се изкачиха до 9-о място и станаха лидери в класа си с почти 30 минути аванс пред първия си съперник.

Насър ал Атия бе безпогрешен и в отсечката от Астрахан до Елиса, като успя да измъкне минута и половина на Ал Раджи в етапа и да затвърди лидерството при колите. Втори във временната подредба, обаче, все още е Хари Хънт (трети за деня) и на само 3:30 минути от лидера.

При камионите, след два състезателни дни начело продължава да е Сотников, въпреки етапната победа на Каргинов, а "Камаз мастер" окупира челните 4 места.

Днешният трети състезателен етап на "Пътя на коприната" бе прекратен в средата на отсечката, тъй като трасето стана непроходимо. За официалното класиране ще се вземат предвид времената до първата контролна точка, на която (неофициално) Ценков и Николов отново са най-бързи в класа на бъгитата. Стискаме им палци и очакваме подробности!

И нашите в екшън:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:20 1
+ 0
- 0
sffsdf32308
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.