29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Льоб подгони титлата, нов лидер при моторите в етап 6 на Дакар 2019 (галерия и видео)

Рали Дакар 2019 отново ври и кипи с пълна сила. След почивния ден в Арекипа, участниците се изправиха срещу втората седмица на пустинния маратон, като битката започна още в самото начало на етап 6, който ги отведе обратно в Сан Хуан Де Маркона. Общо над 800 километра трябваше да преодолеят всички, като малко повече от 300 бяха срещу хронометъра.

При автомобилите, Себастиан Льоб „се захапа” с Насър Ал Атия още в началото на етапа. Въпреки че трябваше да отваря тежката пясъчна отсечка, французинът зададе солидно темпо. Катарският пилот на Toyota, обаче, започна да атакува през втората половина и за малко да се окичи с етапната победа, но направи малка грешка в края на отсечката, което позволи на 9-кратният WRC-шампион да бъде най-бърз за деня.

Льоб не само взе 2:17 мин. на Ал Атия, но се изкачи и на второ място в генералното класиране. Това стана възможно благодарение на кошмарния ден за Стефан Петерханзел. Пилотът на Mini реши да помогне на закъсалия в пясъка Нани Рома и в резултат сам се окопа в пясъчен трап и загуби почти 19 минути. Така, „г-н Дакар” вече е трети, изпадайки на 41:14 мин. след Насър Ал Атия и давайки шанс на катареца да вземе своята трета титла с трети различен автомобил. Ал Атия от своя страна има над 37 минути пред Льоб.

Денят бе доста силен за Карлос Сайнц. Пилотът на бъги Mini, който определено няма силно състезание тази година, „счупи каръка” и финишира трети. Това, обаче, не се отразява сериозно на класирането му в генералното, където Ел Матадор е 11-и, с над 5 часа изоставане от лидера. На другия полюс бяха нещата за Якуб Пржигонски – бившият мотоциклетист, който се движеше в топ 3 със своето Mini 4x4, загуби почти часа и половина в дюните, като вече е 5-и във временната подредба, с над 2 часа изоставане. Нани Рома пък е единственият, който за момента може да се намеси в борбата за подиум, като има шанс да се бори със съотборника си Петерханзел и Льоб, тъй като разликата между тримата е в рамките на минути.

Интересна е и борбата в класа на SxS бъгитата, където етапна победа взе Чалеко Лопез. Бившият мотоциклетист, обаче, загуби доста време в етапите преди почивката и изостава с почти час от лидера в генералното. А такъв, след етап 6 на рали Дакар 2019 е още един мотоветеран – Херард Фарес Гуел, който финишира втори в отсечката и детронира от върха задържалия се там само за ден Родриго Пиацоли (който загуби близо час и 20 минути в етапа).

Гуел води в генералното с 13 минути пред шампиона с ATV от Дакар 2017 Сергей Карякин. Руснакът, от своя страна, има пък почти 20 минути аванс пред действащия шампион в категорията Рейналдо Варела. Битката тепърва продължава…

Нов лидер има и при мотоциклетите след почивния ден на рали Дакар 2019. С умерено но майсторско каране, Пабло Кинтания взе етапната победа, побеждавайки с почти 2 минути пилота на Honda Кевин Бенавидес и с над 4 шампиона на КТМ Матиас Валкнер.

Благодарение на етапната си победа, пилотът на Husqvarna Кинтания е начело в генералното, с 4:38 мин. аванас пред Рики Брейбек (Honda, 6-и за деня). Топ 3 при мотоциклетите допълва Тоби Прайс (КТМ, 4-и за деня), който е на 40 секунди зад Брейбек и на 3 минути пред съотборника му Бенавидес.

В класа на ATV-четириколките, Николас Кавилясо уби всякаква интрига. 27-годишният арежентинец взе своята 5-а етапна победа в рали Дакар, като аванса му пред Йеремиас Фариоли вече е час и 6 минути, а третия в подредбата, също аржентинец – Густаво Галего е на час и половина изоставане.

При камионите, Iveco разкъса доминацията на Камаз от последните дни, като се поздрави с двойна етапна победа. Херард Де Рой бе най-бърз за деня, а Федерико Виягра бе втори, само на 30 секунди след водача. Въпреки това, руският отбор е абсолютен лидер в генералното, като Едуард Николаев е на 10 минути пред Дмитрий Сотников. Де Рой е чак на час и 50 минути след Николаев, но за момента е сигурен на подиума, тъй като Виягра е с изоставане от 2 часа спрямо него.

Камаз пък остана с два екипажа по-малко след като Андрей Каргинов бе изгонен от състезанието преди почивката, а машината на Айрат Мардеев се оказа със сериозен проблем в двигателя. Така, Сотников остава бърза асистенция на Николаев или таран за победата, в случай че стане проблем с лидера на Камаз.

Етап 7 на рали „Дакар” 2017 ще направи 323-километрова обиколка около Сан Хуан Де Маркона, като в менюто за деня, за пореден ден преобладава пясъка, с гарнитура от дюни.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:16 1
+ 0
- 0
sffsdf34178
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.