19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Миш-маш и след етап 8 на Дакар 2019 (галерия и видео)

За осми пореден ден рали Дакар 2019 продължава да ни поднася изненада след изненада. В отсечката от Сан Хуан Де Маркона до Писко за пореден път бяхме свидетели на драматични отпадания и размествания в класирането.

Започваме с мотоциклетите, където големият губещ за поредна година се оказа отборът на Honda. След като последователно някои пилоти на тима оглавяваха класирането, една по една звездите на японците започнаха да отпадат. Голямата драма стана факт вчера, когато лидерът в генералното класиране Рики Брейбек отпадна от надпреварата. Двигателят на мотоциклета му блокира едва 56 километра след старта, като с това блокираха и всякакви мечти на Honda за победата тази година – единственият пилот на отбора, оцелял в надпреварата е едва осми – Хосе Флоримо е на над час изоставане от новия лидер при мотоциклетите.

Така, за пореден път имаме преформатиране в класирането на мотоциклетите, където за досадно поредна година КТМ води колоната. Това стана факт не толкова заради етапната победа на Матиас Валкнер, а заради натрупания аванс на Тоби Прайс (трети за деня). Австралиецът има преднина от една минута пред звездата на Husqvarna Пабло Кинтания (втори и в етапа), а Валкнер допълва топ 3 в генералното, изсотавайки на 6 минути от съотборника си. В битката за призово място и дори победа има шанс да се намеси и пилотът на Yamaha Адриан Ван Беверен, който се движи 4-ти, с 9 минут пасив. Борбата явно ще продължи до самия финал в Лима, като най-вероятно ще е между КТМ и дъщерната ѝ марка Husqvarna. Но да видим...

Нищо ново под слънцето в класа на ATV, където Николас Кавилясо взе седмата си етапна победа. Аржентинският пилот на Yamaha просто си играе с конкурентите и показва, че ще е новата звезда при четириколките. Всъщност това показа и миналата година, след като взе среброто още с дебютното си участие в рали Дакар.

При автомобилите, Себастиан Льоб се прицелва в рекорда от най-много етапни победи в рали Дакар 2019, след като вчера взе своята четвърта такава. Пилотът на PH Sport „сложи” 7 минути и половина на Насър ал Атия като успя да се изкачи на трето място в генералното класиране. Нещо повече, Себ е само на 16 секунди след Нани Рома (Mini, 5-и за деня) и ще се бори минимум за сребърния медал.

С второто си място в етапа, Ал Атия успява да утвърди лидерството във временната подредба. Пилотът на Toyota вече е със солиден аванс от над 46 минути пред Льоб и Рома, а конкурента от когото най-много се притесняваше – Стефан Петерхазнел вече изостава с 53 минути и половина. Петерханзел преживя кошмарен ден, след като затъна в пясъка два пъти и загуби общо половин час в отсечката. Между другото и неговите съотборници с 2WD бъгита Mini – Карлос Сайнц и Сирил Депре също затънаха и загубиха много време.

От тук насетне, Насър ал Атия трябва просто да бъде внимателен, за да вземе третата си титла от рали Дакар, при това – с трети различен автомобил. Катарецът трябва да има предвид, че остава с една „водоноска” по-малко, след като съотборникът му Бернард Тен Бринк отпадна заради повреда в трансмисията, а Жиниел Де Вилиерс е с голямо изоставане.

След като в дългата си кариера на мотоциклетист Франциско Лопез така и не успя да победи в рали Дакар, сега има шанс да го направи като пилот на SxS бъги. Чилиецът, който преди почивния ден почти се бе отчаял, защото изоставаше с много, взе четвъртата си етапна победа. А малшансът на основния му конкурент и действащ шампион в класа Рейналдо Варела, осигури на Чалеко комфортен аванс в генералното класиране. Чилиецът е с преднина от 54 минути пред втория в подредбата Родриго Пиацоли и на над час над другия мотоветеран – Херард Фарес Гуел. Варела е 4-ти на час и 22 минути.

Драматичен бе денят при камионите. Да, Камаз все още е начело в класирането и най-вероятно руският тим ще прибави рекордната 16-та титла от рали Дакар към колекцията си. Но най-вероятно това няма да стори Едуард Николаев, след като вчера натрупа почти час изоставане заради затъвания в пясъка и технически проблеми.

В генералното, Николаев вече е изпреварен от съотборника си Дмитри Сотников, който има преднина от почти 27 минути и почти със сигурност ще запише първата си победа в пустинния маратон. Херард Де Рой продължава да е трети, като лидерът на Iveco няма много шанс за мърдане, тъй като е на над половин час след Николаев.

Предпоследният девети етап на рали Дакар 2019 ще представлява своеобразна обиколка около Писко. Отсечката ще предложи 313 състезателни километра, като в менюто за деня основното ястие отново е пясък.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:16 1
+ 0
- 0
sffsdf34212
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.