29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Напредваме след етап 5 на Silk Way Rally 2019

Петър Ценков и Пламен Николов (Yamaha) се справиха успешно с тежкия пети етап на Silk Way Rally 2019. Българите успяха да запазят 29-ата си позиция в смесеното класиране с автомобилите, но успяха да си върнат и 4-ото място в класа на SSV-бъгитата.

С доброто си представяне вчера, съпътствано и с проблеми на някои от конкурентите, Ценков и Николов имат шанс да се преборят и за подиума при маломерните SSV. Българите имат малко над 10 минути за наваксване, за да догонят третите във временната подредба - Хосе Кампо и Рафаел Кордоба от Испания (Polaris). Начело в класа е шампионът от "Дакар" с ATV Сергей Карякин, със солиден аванс пред преследвачите си.

При автомобилите, Насър ал Атия продължава да диктува безмилостно темпо и да печели етап след етап. Катарецът изпревари Матьо Серадори (Century) с 3 минути и съотборника си в Toyota Ерик Ван Лун с почти 8, като в генералното увеличи аванса си пред Лиу Кун (SMG, 7-и за деня) до над 36 минути. Третият във временната подредба - Жером Пелише от Франция (Optimus, 6-и за деня) изостава на над 42 минути от лидера.

Камаз опита да контраатакува "братовчедите" от МаЗ, след като в отсечката от Улан Батор до Мандалгови взе двойна етапна победа в лицето на Андрей Каргинов и Антон Шибалов. Въпреки това, с третото си време за деня, Серхей Вязович продължава да е начело на генералното, като авансът му пред Шибалов е 16 минути, а пред Каргинов - 18:35.

При мотоциклетите, Сам Съндърленд бе най-бързият пилот във втората половина на маратонския етап. Състезателят на КТМ взе минута и половина на завърналия се в битката Кевин Бенавидес, като продължава да е начело на генералното класиране с почти 14 минути аванс пред съотборника си Лучано Бенавидес. Трети във временната подредба вече е Кевин Бенавидес, който изостава от брат си с 3 минути и половина.

Денят започна брилянтно за Хоан Бареда (Honda) който диктуваше темпото в първите стотина километра на отсечката. На 120-ия километър, обаче, испанецът падна тежко и получи сериозни повреди по машината си. Така, Бареда загуби почти 3 часа спрямо лидера и се сгромоляса до 13-ото място във временната подредба на Silk Way Rally 2019. И затвърди мението на автора на репортажа, че е сред най-големите каръци из пустинните трасета...

Днес, керванът на "Пътят на коприната" се отправя от Мандалгови към Даланзадгад. В менюто на състезателите са 408 състезателни километра.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:13 1
+ 0
- 0
sffsdf35672
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.