20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Нови изненади в етап 2 на рали Дакар 2020

Вторият етап на рали Дакар 2020 отново поднесе изненади в класирането. Отсечката от Ал Вадж до Неом предложи 367 състезателни километри, основно с доста скоростни прави, гарнирани, обаче с доста технична навигация.

Поредната приятна изненада в надпреварата, бе етапната победа на Рос Бранч (КТМ) при мотоциклетите. Пилотът от Ботсвана, които миналата година направи впечатляващ дебют в „Дакар”, завършвайки 13-и, успя да изпревари шампиона от 2017 година Сам Съндърленд с 1:24 мин. и острието на Husqvarna Пабло Кинтания с 2:21 минути.

С успеха си, Бранч се изкачи до 6-о място в общата подредба, след като в първия ден бе 14-и. Водач в генералното вече е именно Съндърленд, който води с малко над минута пред Кинтания. Топ 3 допълва Кевин Бенавидес с Honda (4-и за етапа).

Шампионът от Дакар 2019 Тоби Прайс имаше тежък ден и натрупа изоставане от над 12 минути, завършвайки отсечката на 15-о място. В генералното австралиецът е девети, но пасива му спрямо Съндърленд е само 7 минути и половина. Общо взето, първите 15 пилота се движат в рамките на 15 минути, така че нищо не е решено.

И още нещо – днес елитните „ездачи” трябваше да карат доста внимателно, тъй като етапът за тях е супермаратонски и те ще имат едва 10 минути в бивака, да работят сами по машините си.

Макар горното да важи и за ATV-четириколките, Игнасио Касале и Рафал Соник си спретнаха доста силен дуел, с раздаване на много газ. Чилийският шампион за втори ден надви полския ветеран, увеличавайки аванса си до 9:09 минути.

Размествания имаше и при автомобилите, след като днес най-бърз бе Жиниел Де Вилиерс. Пилотът на Toyota се възползва от изоставане заради навигационни проблеми на няколко от именитите си колеги и закова хронометъра на 3:37:20 часа. Втори за деня бе Орландо Теранова (Mini), с изоставане от почти 4 минути, а тройката допълни Калид Ал Касими (Peugeot) на 5:42 мин.

Заради тежкия си първи ден, обаче, Де Вилиерс е едва 6-и в генералното, а новият лидер е Теранова. Аржентинецът e на 4:43 минути пред Карлос Сайнц (6-и днес) и на малко над 6 пред НасърАл Атия. Ал Атия и днес не можа да се раздаде докрай и финишира с 11 минути пасив на 5-а позиция.

Именитият дебютант Фернандо Алонсо преживя истински кошмар, след като загуби над 2 часа и половина заради счупено колело на своя Hilux и финишира на незавидното 63-о място, сривайки се до 48-а позиция в оверола. Сензацията от Литва Ваидотас Жала загуби над 19 минути и финишира 11-и, като в общата подредба падна до 5-о място.

В класа на SSV-бъгитата също имаше размествания и драми. Победителят в етап 1 на Дакар 2020 Арон Домжала загуби над час и половина заради повреда на двигателя и вече не си и мисли за призово класиране.

На другия полюс бяха нещата за миналогодишния шампион Франциско „Чалеко” Лопез Контардо. Чилиецът наложи ударно темпо още в първите километри на отсечката и пресече финаланата линия с доста солиден аванс – 11:46 мин. пред Хосе Антонио Лопез. Лопез пък от своя страна измъкна нищожните две секунди на зимбабвиеца Конрад Раутенбах, който кара новия прототип Zephyr на PH Sport.

С етапната си победа, Чалеко оглави и генералната подредба в класа, с аванс от 9 минути и половина пред Кейси Къри (5-и за деня). Топ 3 допълва Хосе Антонио Лопез.

При камионите, най-бърз бе Серхей Вязович. Пилотът на МаЗ надделя над състезателите от Камаз Дмитри Сотников и Андрей Каргинов, като в тази комплектация триото държи топ 3 и във временната подредба. Победителят от първия етап Антон Шибалов днес натрупа 15-минутно изоставане, като в генералното е вече на 4-о място, с пасив от над 13 минути от водача Вязович.

Дакар 2020 продължава с 427-километрова обиколка със старт и финал в бъдещия мегаград Неом. Участниците ще стигнат до границата с Йордания, а трасето ще включва каньони, възвишения и, разбира се, солидна доза пясък.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:11 1
+ 0
- 0
sffsdf36394
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.