19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Нови трусове след маратонския етап 4 на „Дакар” 2019 (галерия и видео)

Четвъртият етап на рали Дакар 2019 се оказа поредния тежък за участниците във всички категории. Отсечката, която отведе мотористи и ATV от Арекипа до Мокега, а автомобили и камиони до Такна (с еквивалентна дължина на етапите от 410 км) бе и маратонска, което означаваше, че състезателите нямаха право да ползват помощ от сервизните си етапи след финала.

При автомобилите, Насър ал Атия взе етапната победа, увеличавайки аванса си пред Стефан Петерханзел на близо 9 минути. Пилотът на Toyota успя да надделее над легендата зад волана на бъги Mini, в един много оспорван дуел, който най-вероятно ще определи и шампиона в Лима след седмица.

Бившият мотоциклетист Якуб Пржигонски продължава изключително успешното си представяне в рали Дакар 2019. Пилотът на Mini 4x4 завърши деня на трето място, а в генералното е 4-ти, след съотборника си Нани Рома.

Третият таран при пълноприводнозадвижваните машини на X-Raid – Язид ал Раджи, имаше тежък ден, който го отпрати назад в класирането. Това отвори възможност на Себастиан Льоб да се опита да атакува топ 5, с амбиции за подиум. Частният пилот на Peugeot, обаче, ще трябва да наваксва пасив от над 50 минути.

По-сериозни бяха сътресенията в класа на SxS бъгитата, където доскорошният лидер Чалеко Лопез имаше доста тежък ден. Бившият мотоциклетист загуби час и 16 минути и се срина в генералното класиране до 5-о място. Ситуацията бе коренно различна за шампиона с ATV от 2017 Сергей Карякин, който постигна двоен триумф – етапна победа и оглавяване на временната подредба.

Карякин има аванс от 11 минути и половина пред Херард Фарес Гуел (трети за деня), a топ 3 в генералното класиране при бъгитата допълва чилиецът Родриго Пиацоли, който финишира втори в етап 4. В класа успешно се представя и атрактивния дамски екипаж, съставен от приятелката на шефа на X-Raid Свен Кванд – Анет Фишер, навигирана от съпругата на Стефан Петерханзел Андреа Майер. Дамите се движат на 15-о място, с изоставане от 3 часа и половина на лидера.

Размествания имаше и при мотоциклетистите, където отново имаме нов лидер в генералното класиране на рали Дакар 2019. Досегашният водач Пабло Кинтания (Husqvarna) загуби над 20 минути, което позволи на Кевин Бенавидес да атакува челната позиция. Но и аржентинският пилот на Honda нямаше силен ден и завърши едва 9-и. Така, етапен победител стана съотборникът му Рики Брейбек, който оглави и временната подредба, изпреварвайки в отсечката шампионите на КТМ Матиас Валкнер и Тоби Прайс.

В генералното при мотоциклетите, Брейбек има аванс от малко над 2 минути пред Кинтания, а топ 3 допълва Прайс, също на толкова след чилиеца. Сам Съндърленд (КТМ)и Адриан Ван Беверен (Yamaha) допълват челната петица. Разликите между пилотите са пренебрежими, на фона на оставащите 6 етапа.

При ATV-четириколките, Николас Кавилясо продължава да диктува положението уверено. Аржентинецът грабна етапната победа, с коет оси осигури преднина от над половин час пред сънародниците си Йеремиас Фариоли и Густаво Галего. Тримата латиноамериканци са на респектиращо разстояние помежду си, както и пред конкуренцията, което би осигурило тройна титла на Аржентина в класа, ако не се случи нещо непредвидено, разбира се.

При камионите, въпреки мъжката битка на Мартин Мачик с LIAZ срещу армадата на Камаз, руският тим за пореден път става безпощаден покорител на рали „Дакар”. Мачик, в крайна сметка изгуби етапната победа от Андрей Каргинов, който пък се изкачи до второ място в генералното, след Едуард Николаев. Трети там е Дмитри Сотников, като трите руски машини са с неголеми разлики, а иззоставането на Мачик спрямо водача е 28 минути. Това, обаче, не е нищо, в сравнение с пасива на Херард Де Рой – лидерът в отбора на Iveco е 5-и, на час и 43 минути след Николаев. А съотборникът му и доскорошен претендент за победата Федерико Виягра е далеч назад, след като записа изоставане с над три часа.

Етап 5 на рали Дакар 2019 връща участниците в Арекипа, където утре ще е и почивният ден. Преди това, обаче, състезателите ще се изправят пред доста дълъг и тежък специален етап – 541 километра за автомобилите, 517 за камионите и 345 за мотоциклети и ATV. Това, гарнирано с „досаден” преход от стотици километри.

След почивният ден пък ще стане ясно кои от отпадналите досега участници при автомобили и камиони ще се възползват от системата за рестарт във втората седмица на маратона, която ще им позволи да продължат надпреварата в отделно класиране, без да се пречкат на фаворитите.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:16 1
+ 0
- 0
sffsdf34162
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.