27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Петър Ценков на старта на Silk Way Rally 2017

Пилотът ни с нов навигатор за "Пътя на коприната"

Най-опитният български рали-рейд състезател Петър Ценков, отново застава на старта на международния оф-роуд маратон Silk Way Rally - "Пътят на коприната". Надпреварата, в която участие ще вземат някои от най-големите имена в световния спорт, ще се проведе от 7 до 22 юли на териториите на Русия, Казахстан и Китай.

Това ще е четвъртото участие на българския пилот в Silk Way Rally, като в актива си Петър има записано и влизане в топ 10 през 2013 година. Тази година Петър Ценков отново залага на автомобила си Opel Antara RR, но ще разчита на нов навигатор - Пламен Николов. Причината за промяната в екипа са многобройни бизнес ангажименти на титуляра Иван Маринов, с когото Пепи участваше в предходните издания на "Пътя на коприната", както и в рали "Дакар" през 2014 година.

Екипът вече е в Москва. снимка: Катя Вълчева

Пламен Николов също е опитен навигатор, като освен многобройните участия в български и международни надпревари има в актива си и две участия в рали "Дакар", като копилот на Орлин Алексиев. Ценков и Николов вече успяха да се стиковат, като записаха и съвместна победа в Първия кръг на Националния крос-кънтри шампионат във Варна през май. Има идея двамата да участват като екип и в тазгодишното издание на Balkan Offroad Rally, но не с автомобил, а със SSV-бъги.

За успешно преодоляване на тежкото трасе в Азия, екипажът разичта на силен асистентски екип, в който освен досегашните механици Теодор Николов и Радослав Кръстев, влизат също Илиян Георгиев и Калин Митов. "Новаците" Илиян и Калин имат солиден опит, като бяха част от асистентския екип на Алексиев и Николов при участията им в рали "Дакар" а също така са били и сервизен екип на отбори, състезаващи се в Световния крос-кънтри шампионат на FIA.

Ценков и Николов ще се изправят пред маршрут с дължина от близо 10 000 км, почти половината от които - състезателни отсечки. Silk Way Rally 2017 ще стартира от Червения площад в Москва, а 14-те състезателни етапа ще преведат участниците с автомобили и камиони през Русия (3 етапа), Казахстан (4 етапа) и Китай (7 етапа), където прекосявайки пустинята Гоби, състезанието ще финишира в Сиам, като преди това, на 16 юли, в Урумчи ще е почивния ден.

В класа на автомобилите са записани над 40 екипажа, като сред тях ще видим "дрийм тийм" триото на Peugeot - Стефан Петерханзел, Себастиан Льоб и миналогодишния победител Сирил Депре, опитните пилоти на Mini Язид Ал Раджи, Владимир Василиев и Брус Мензийс, някоито ветерантие в пустинните надпревари и куп надъхани китайски пилоти.

Не по-малко сериозна ще е конкуренцията и при камионите, където отново ще видим дуел между армадите на Камаз и Iveco, водени от миналогидишния шампион Айрат Мардеев и съответно холандеца Херард Де Рой. В битката за титлата ще се включат също Алеш Лопрайс с Tatra, Мартин Ван Ден Бринк и неговото Renault Sherpa, както и отборът на беларуската компания МаЗ.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:36 2
+ 0
- 0
sffsdf26770

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:31 1
+ 0
- 0
sffsdf26770
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.