19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Петерханзел атакува, кошмарен за Льоб етап 7 на Дакар 2019 (галерия и видео)

Седмият етап на рали Дакар 2019 отново предложи доста изненади в класирането, а в някои от състезателните категории направо преобърна подредбата с краката нагоре. Обиколката около Сан Хуан Де Маркона предложи от всичко по много – камъни, пясък, дюни, феш-феш, като стартът на 323-километровата отсечка бе отлаган на два пъти заради гъстата мъгла.

При автомобилите, денят бе повече от перфектен за Стефан Петерханзел. Пилотът на Mini беззпогрешно атакува тежките секции на етапа, а навигаторът му Давид Кастера се справи брилянтно с прочита на пътната книга. Така, 13-кратният победител в рали „Дакар” бе най-бърз в отсечката, като успя да изпревари с 4 минути и половина съотборника си с 4х4 Mini Нани Рома, и с 9:28 минути действащия шампион Карлос Сайнц.

С триумфа си в етап 7 Петерханзел дори се изкачи на второ място в генералното класиране при автомобилите, като стопи пасива си спрямо Насър ал Атия на малко над 29 минути. Ал Атия, от своя страна, реши да не рискува и със сигурно каране завърши деня на 4-о място, с почти 12 минути пасив спрямо Петерханзел (за което спомогнаха и спукани гуми). Катарският пилот на Toyota може би ще продължи да кара с по-леко темпо, пазейки себе си и болида Hilux, но със сигурност е наясно, че остават три етапа до финала и всичко може да се случи.

И като споменаваме „всичко може да се случи”, може да дадем за пример Себастиан Льоб. Пилотът на PH Sport, който се бе амбицирал след почивния ден и вдигна темпото в етап 6, получи повреда в болида си Peugeot 3008 DKR Maxi, която му коства цели 40 минути висене насред пустинята. След ремонта, 9-кратният WRC шампион „раздаде всичката газ” и в крайна сметка намали изоставането си на 28 минути спрямо Петерханзел. В генералното, обаче, Себ се срина до 4-о място, на 54 минути зад Ал Атия и на 25 зад Петерханзел, като сега може би ще опита да атакува Нани Рома (който пък е на 17 минути пред него) за да си осигури поне стъпване на подиума в Лима.

Напрегната бе и ситуацията в класа на SxS бъгитата. Поне що се отнася до претендента за подиума Сергей Карякин. Шампионът с ATV от 2017 година се претъркаля  по таван още в началото на етапа и повреди сериозно бъгито си, като в крайна сметка загуби над 5 часа. Така, руснакът вече е едва 10-и в генералното, на 4 часа и половина след лидера.

Малшанс имаше и доскорошният водач в генералното Херард Фарес Гуел, който натрупа час и половина изоставане и вече е 4-и, с час пасив. Доста по-добре са развиха нещата за Франциско Лопез. Чилийският екс-мотоциклетист бе перфектен и взе третата си етапна победа в рали Дакар 2019, което му позволи да се изкачи до второ място във временната подредба. Нещо повече – „Чалеко” е само на 4 минути след лидера Рейналдо Варела (2-ри за деня с 22 минути пасив) и определено има шанс за атака към първата си титла в „Дакар”.

Нов ден и нов лидер при мотоциклетистите – това явно стана традиция за рали Дакар 2019. Досегашният водач Пабло Кинтания натрупа изоставане от 22 минути в обиколката около Сан Хуан, като пилотът на Husqvarna вече е 5-и в генералното. Най-бърз в етапа бе шампионът от 2017 година Сам Съндърленд, но с постижението си дори не успя да се върне в челната тройка при мотористите.

С третото си място за деня, Рики Брейбек успя да се завърне начело във временната подредба на Дакар 2019, като има преднина от близо 8 минути пред тарана на Yamaha Адриан Ван Беверен (втори за деня). Топ 3 в генералното допълва Тоби Прайс (КТМ, 8-и за деня) с 8:28 мин. изоставане.

Предвид минималните разлики и ежедневната динамика, с чиста съвест можем да твърдим, че все още нищо не е решено при мотоциклетите и борбата продължава. За разлика от тях, обаче, нещата изглеждат предрешени в класа на ATV-четириколките, където Николас Кавилясо явно е решил да счупи рекорда по етапни победи в едно издание на ралито.

Аржентинецът не спечели само етап 3 (където бе 2-ри), а с победата си в етап 7 вече е на час и 15 минути пред най-близкия си преследвач. Битката в класа явно ще е за второто място, което си оспорват Йеремиас Фериоли и Густаво Галего, с разлика помежду си от 18 минути. Най-сигурното за момента е, че Аржентина ще се поздрави с троен подиум на финала в Лима.

При камионите, Херард Де Рой бе тотален доминатор в отсечката около Сан Хуан. Пилотът на Iveco успя да откъсне половин час в етапа, изпреварвайки Серхей Вязович с МаЗ. Трети за деня бе Едуард Николаев, с 34 минути изоставане от холандеца.

Въпреки брилянтното каране, Де Рой е трети във временната подредба и трудно може да се добере до победата, въпреки че намали пасива си от час и 50 на час и 15 минути спрямо Николаев. Холандецът трудно ще догони и движещия се на втора позиция Дмитри Сотников, който е на 45 минути пред него (и на половин час зад съотборника си в Камаз).

Етап 8 на рали Дакар 2019 отвежда кервана на надпреварата в Писко. 360-километровата отсечка, позната като „супер Ика” ще предложи чутовно шоу, като 10-те най-бързи мотоциклета, 10-те топ автомобила и 5-те водещи камиона ще стартират в смесена подредба спрямо времената си от етап 7.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:16 1
+ 0
- 0
sffsdf34196
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.