19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Рали Дакар 2019: големите победители

Рали Дакар 2019 завърши днес със 120-километров специален етап от Писко до столицата на Перу Лима. И вече са ясни големите победители в 41-ото издание на надпреварата, която въпреки орязания си формат и по-късото трасе, се оказа неимоверно тежка и трудна.

Насър ал Атия, навигиран от Матьо Бомел, взе своята трета титла при автомобилите. Катарският пилот донесе и първата победа за Toyota в рали „Дакар”. Ал Атия бе безкомпромисен, разумен, но и достатъчно бърз за да успее (подпомаган и от доза късмет, разбира се, след забавяния и отпадане на конкуренти) да финишира с огромния аванс от почти 47 минути пред пилота на X-Raid Mini Нани Рома. Рома, между другото, а втора поредна година се справя много добре и може би единствено липсата на по-конкурентна машина му попречи да стане победител.

Като споменаваме Mini, тимът тръгна с големи амбиции с новите си заднозадвижвани бъгита, но претърпя голямо фиаско, след като трима от най-титулуваните състезатели – Стефан Петерханзел, Карлос Сайнц и Сирил Депре изживяха кошмарен „Дакар” Сайнц все пак отми срама, спечелвайки последния десети етап на рали Дакар 2019.

Все пак, ще ви припомним, че първото участие на Peugeot с 2WD болид преди няколко години също бе абсолютно фиаско, след което, обаче, „лъвовете” станаха тотални доминатори на пустинята.

И като стана дума за Peugeot, няма как да не изкажем адмирации към Себастиан Льоб. 9-кратният рали шампион определено бе най-бърз в Перу, но само когато нямаше технически проблеми. А те бяха доста чести. Въпреки това, пилотът на PH Sport, който караше с по-стара версия на шампионското Peugeot успя да стигне до подиума и да завърши трети.

Отлично се представи и бившият мотоциклетист Якуб Пржигонски, който често бе в топ 3, но в последните етапи изостана и в крайна сметка финишира 4-и, осигурявайки си 20 минути пред Сирил Депре.

Ето и топ 10 в генералното класиране на автомобилите:

Повече от отлично се представи и друг бивш мотоциклетист – бившата звезда на КТМ Франциско Лопез. След като дълги години не успя да триумфира с победата в рали Дакар, успя да стори това в първото си участие със SxS бъги. „Чалеко”, който почти се бе отказал от участие след проблемите преди почивката, вдигна темпото и грабна титлата повече от заслужено. Чилиецът надви друг бивш мотоциклетист – Херард Фарес Гуел, както и досегашния шампион и ветеран при бъгитата Рейналдо Варела.

Ето и топ 10 при бъгитата:

Може би най-оспорвана в рали Дакар 2019, бе борбата при мотоциклетистите. Всеки ден с нов водач, всеки ден със знаково отпадане или преобръщане на класирането, но в крайна сметка с КТМ на върха. Австрийската марка триумфира за 18-и пореден път в пустинното състезание, след като днес Тоби Прайс взе етапната победа, макар и с контузена ръка и добави втора титла от маратона към колекцията си. Основният му съперник – пилотът на Husqvarna Пабло Кинтания, който преди етап 10 имаше само минута пасив, днес изживя истински кошмар, след като падна лошо в началото на етапа. Чилиецът, обаче, стисна зъби и изкара докрай, изоставайки с близо 20 минути, като в крайна сметка се класира на четвърто място.

А КТМ може да се поздрави с тройната победа, след като досегашния шампион от Дакар Матиас Валкнер се класира втори, а Сам Съндърленд допълни подиума.

Топ 10 мотоциклети:

В класа на ATV-четириколките Николас Кавилясо уби интригата рано-рано. Младият аржентинец победи в рали Дакар при едва второ участие (при дебюта си миналата година бе втори!), като не спечели само 2 от 10-те етапа и пресече финала в Лима с почти 2 часа аванс пред сънародниците си Йеремиас Фариоли и Густаво Галего. Уникален пилот, какъвто „Дакар” скоро не е виждал…

Top 10  ATV:

При камионите, Едуард Николаев взе своята победа №4 от маратона (+ трета поредна), и донесе 15-та титла за Камаз в “Дакар”. Както стана традиция, руснаците се разписаха с още една машина на подиума, този път чрез второто място на Дмитри Сотников. Със солидно изоставане, подиумът допълни Херард Де Рой с Iveco.

Топ 10 камиони:

И така, рали Дакар 2019 е вече в историята. А още сега започват спекулациите около издание 2020. Слуховете връщат надпреварата догодина в Африка, добавят Чили в поредно латиноамериканско издание, а най-тежките предричат край на авантюрата. Какво точно ще се случи, ще разберем много скоро…



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:16 1
+ 0
- 0
sffsdf34252
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.