25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Рали Дакар 2019: кой поведе след етап 1 (галерия и видео)

Рали Дакар 2019 стартира с отварящ 84-километров специален етап. Отсечката между Лима и Писко бе доминирана от пясък и дюни, но въпреки че бе къса, не доведе до драматични преследвания и изненадващи победи, поне в повечето категории.

Mотоциклетите (както и ATV) стартираха в обратен ред, като честта да открие рали „Дакар” 2019 се падна на пилота на четириколка Итало Педeмонте от Чили (Yamaha, 23-и от 26 стартирали). Победител в класа стана Николас Кавилясо от Аржентина, следван от сънародника си Йеремиас Фериоли, а челната тройка допълни победителят от Balkan Offroad Rallye Томас Кубиена. Интересното е, че от класа липсват шампионите Игнасио Касале и Сергей Карякин, които тази година са в SxS класа, което значи, че на подиума в Лима ще има изцяло нови лица.

Honda бе големият печеливш при мотоциклетите в първия етап на Дакар 2019, след като етапна победа взе Хоан Бареда, а Рики Брейбек бе трети. Между тях се вклини лидерът на Husqvarna Пабло Кинтания, общо взето на по минута и половина между двамата пилоти на японския тим.

След пилота на Yamaha Адриан Ван Беверен (4-ти), на финала се изсипаха тараните (и шампиони) на КТМ Сам Съндърленд, Тоби Прайс и Матиас Валкнер, а и тук разликите не са сериозни. Мотоциклетистите ще са облагодетелствани във втория етап, тъй като ще стартират след автомобилите.

И като заговорихме за автомобили, Насър ал Атия откри състезанието с етапна победа и даде поредната си заявка за победа. Пилотът на Toyota изпревари с 1:59 мин. миналогодишният шампион в рали „Дакар” Карлос Сайнц. Заднозадвижваният болид Mini на Сайнц пък успя да измъкне едва секунда пред 4х4 варианта на бившия мотоциклетист Якуб Пржигонски, който допълни топ 3.

В челната десетка, също с минимални разлики, успяха да влязат общо взето всички топ пилоти на Toyota и Mini, а частният тим PH Sport, който използва шампионските болиди на Peugeot, излъчи само един представител в топ 10, в лицето на Хари Хънт (9-и). WRC-легендата Себастиан Льоб пък финишира на 12-о място.

Интересна бе и откриващата битка в класа на SxS бъгитата, където участват доста бивши пилоти на мотоциклет и ATV. Етапът взе миналогодишният шампион Рейналдо Варела от Бразилия, който изпревари чилийския мотоветеран Франциско „Чалеко” Лопез и неговия колега от някогашните битки с мотоциклет Херард Фарес Гел. И тримата пилоти начело са с машини Can Am, с каквато е и плътно следващия ги трикратен шампион с ATV Игнасио Касале.

Най-малки бяха разликите при водещите камиони, където шампионът Едуард Николаев (Камаз), който успя да измъкне едва 18 секунди на конкурента от Iveco Тон ван Генухтен. Топ 3 допълни Федерико Виягра (Iveco), на по-малко от минута след водача, следван от лидера на италианско-холандския тим Херард Де Рой и останалата част от армадата на Камаз.

Етап 2 на рали Дакар 2019 от Писко до Сан Хуан де Маркона ще е и първото сериозно предизвикателство, предлагайки 342 километра срещу хронометъра, гарнирани с 211 км преход. Както вече споменахме, честта да открият отсечката се пада на автомобилите и по-конкретно на Насър ал Атия.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:16 1
+ 0
- 0
sffsdf34103
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.