19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Съдбата на рали "Дакар" 2019 виси на косъм

След като преди малко повече от месец организаторите на рали "Дакар" обявиха, че през 2019 година състезанието ще се проведе само и единствено на територията на Перу, сега има потенциална опасност и последната страна - домакин да се откаже от маратона.

Причината за притесненията, естестествено, е финансова. За да е домакин на рали Дакар 2019 Перу трябва да отдели 6 милиона щатски долара директно за организаторите от A.S.O., а за логистика, сигурност и всякаква друга подкрепа са нужни още около 25 милиона долара. Перу, обаче, иска да оптимизира бюджета си и правителството обмисля дали тези инвестиции си струват, при положение че в седмицата, в която тази година страната прие "Дакар" 2018 се отчитат постъпления (не печалби за фирми и приходи за институции) в размер на около 40 милиона долара.

Според перуански медии, правителството сериозно обмисля дали да не се откаже от домакинството на следващия "Дакар", макар премиерът на латиноамериканската страна да заяви, че се прави всичко възможно ралито да се проведе. Оказва се също, че споразумението между Перу и организаторите на пустинния маратон, подписано преди месец, е било само предварително, а не окончателно.

Ще ви припомним, че по първоначален план, след отказа от домакинство на Аржентина, Боливия и Чили, рали Дакар 2019 трябваше да се проведе единствено на територията на Перу, като надпреварата щеше да има само 10 етапа.

Какво ще се случии и ще станем ли свидетели на повторение на шока от зимата на 2008 година, когато надпреварата, все още провеждаща се в Африка, бе отменена, ще стане ясно в края на тази седмица. Организаторите на рали "Дакар" към момента не са излезли с официално съобщение, а единствено обявиха, че подготовката на трасето в Перу продължава.

Междувременно, стана ясно, че "Дакар" обръща поглед към корените си и се вглежда към завръщане в Африка още през 2020 година. Хора от кухнята на ралито са заявили, че текат интензивни контакти с правителството на Алжир, макар от A.S.O. да отказват коментар по тези твърдения. Африканската страна е била домакин на първите 10 издания на рали "Париж - Дакар", а в момента има амбиции да излъска международния си имидж. Слухове имаше и за преговори с държави от южната част на Африка (Ангола, Намибия, Южна Африка).



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:21 1
+ 0
- 0
sffsdf31889
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.