29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Silk Way Rally 2018: Ценков и Николов се изкачиха в класирането след етап 5

Българският екипаж Петър Ценков - Пламен Николов (Yamaha YZX) се изкачи до 7-о място в смесеното генерално класиране с автомобилите след петия етап на Silk Way Rally 2018. Нашите завършиха 553-километровият етап от Астрахан до Волгоград с 12-о време, като успяха да спечелят етапната победа в клас Т3 (SSV-бъгита).

В генералното класиране на Т3 категорията, обаче, Ценков и Николов все още са на второ място, макар да успяха да стопят с 3 минута аванса на лидерите Мария Опарина и Таисия Щанева (Can-am Maverick X3). Рускините все още имат преднина от фаталните 13 минути, които екипажът на "Ралирейд.БГ" ще трябва да стопи в оставащите два етапа до финала на "Пътя на коприната". Но за момента среброто в класа ни е почти твърдо гарантирано, предвид голямото изоставане на останалите три машини.

Нани Рома пък успя да вземе първата си етапна победа в Silk Way Rally. Пилотът на Mini, за когото надпреварата започна кошмарно, успя да измъкне малко над 3 минути на съотброрника си Язид Ал Раджи и почти половин час на третия за деня Матьо Серадори (МСМ бъги), но в генералното класиране на автомобилите е едва 20-и, след като няма завършен първи етап и по регламент има над 100 часа наказание. Така лидер в общата подредба продължава да е Ал Раджи, следван от Серадори на респектиращите 1:14 часа и Насър Ал Атия на час и половина.

Ал Атия, между другото, продължава да има проблеми със задния диференциал на своята Toyota Hilux, като изкара по-голяма част от отсечката до Волгоград само на предно предаване, за трети път тази година. Все пак, катарският пилот има шанс да се пребори поне за второто място при колите, тъй като изостава само на малко повече от 13 минути след Серадори.

При камионите, първата си етапна победа взе Антон Шибалов с Камаз, след като най-бързият пилот в трасето - съотборникът му Андрей Каргинов бе наказан с 6 минути за превишена скорост в свързваща отсечка. Въпреки техническите проблеми, заради които загуби над 26 минути в трасето, Дмитри Сотников (5-и за деня) продължава да оглавява генералното класиране, следван от съекипниците си в Камаз Каргинов, Мардеев, Куприянов и Шибалов.

Днешният предпоследен етап 6 отвежда кервана на Silk Way Rally 2018 от Волгоград до Липецк, като 317 от общо 767 километра ще са срещу хронометъра. Вижте и основните моменти от етап 5 на видео (и в галерията над статията):



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:20 1
+ 0
- 0
sffsdf32389
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.