19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Silk Way Rally 2019: победителите

Петър Ценков и Пламен Николов (Yamaha) успяха да се преборят с последния специален етап на Silk Way Rally 2019. Българите се движеха добре допреди два дни, когато, след влизането на международния рали-рейд маратон в Китай. Нашите не успяха да финишират етап 8 и получиха солидно наказание, което ги сгромоляса в класирането. Така, екипажът на Rallyraid.bg приключва участието си на 41-о място в смесената подредба с автомобилите и на 7-о в класа на SSV-бъгитата.

Победител при маломерните бъгита стана шампионът от "Дакар" с ATV Сергей Карякин . Топ 3 допълниха  Алексей Шмотев от Русия и швейцарецът Винсент Гонзалес (Polaris RZR).

Иначе, големите победители (при автомобилите) в тазгодишното издание на "Пътя на коприната" са Насър Ал Атия и Матьо Бомел. Екипажът на Toyota не изпусна нито една етапна победа и финишира с аванс от час и 25 минути пред най-близките си преследвачи. Така, към титлата от тазгодишния "Дакар", катарецът и френският му навигатор добавиха и тази от маратона, преминал през Русия, Монголия и Китай.

Среброто при автомобилите взе китайският тандем Хан Вей - Мин Ляо с бъги SMG, а бронзът отиде у французина Жером Пелише, навигиран от Паскал Ларок с бъги Optimus. В класа на серийните автомобили Т2, с 16-ото си място в общата подредба, най-бърз бе японецът Акира Миура, удвоявайки триумфа на Toyota.

При камионите, след отпадането на основния конкурент от МаЗ, Антон Шибалов взе първата си победа и бе в основата на тройния триумф за Камаз. Втори и трети се класираха съотборниците му Андрей Каргинов и Айрат Мардеев.

При мотоциклетистите, етапната победа на Кевин Бенавидес в последния ден, не успя да донесе място на Honda на подиума. Шампион в първото издание на Silk Way Rally, отворено за двуколесни возила, стана Сам Съндърленд, който показа, че КТМ освен властелини на пустинята са такива и на степите. Второто място зае Андрю Шорт (Husqvarna), а челната тройка допълни Адриан Ван Беверен (Yamaha).

В подкатегорията на ATV-четириколките, руснакът Александър Максимов не успя да надвие шампиона от "Дакар" Рафал Саоник (Полша), който добави и "Белия тигър" към колекцията си. Silk Way Rally 2019, между другото е и кръг от Световния крос-кънтри шампионат на FIM.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:13 1
+ 0
- 0
sffsdf35700
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.