19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Скандали белязаха етап 5 на рали Дакар 2019 (галерия и видео)

Ден преди почивката в рали Дакар 2019, състезателите трябваше да се изправят пред една от най-дългите отсечки в тазгодишната надпревара. Освен, че бе дълъг, етапът към Арекипа бе и много тежък, а гъста мъгла принуди организаторите първо да забавят старта, а послед да неутрализират последната му част.

Започваме с камионите, където инцидент и неясноти белязаха надпреварата. Организаторите на рали Дакар 2019 обявиха, че пилотът на Камаз Андрей Каргинов е ударил зрител по време на етапа. Южноафриканският фен на маратона е бил извън посочените от A.S.O. зони за зрители, когато е бил пометен от руската машина, а нейният пилот, според фейсбука на „Дакар” е дисквалифициран от ралито, защото не е спрял да помогне на ударения от него зрител.

Каргинов се оправда, че ситуацията се е случила на дюна и въобще не е видял случката, за която е научил едва в бивака, като изрази съжалението си за инцидента и обяви, че е готов да съдейства по всякакъв начин. От Камаз пък определиха решението на организаторите като „жестоко” и пресилено. В официалното класиране на рали Дакар 2019, обаче, Каргинов все още присъства, при това – на трето място в генералното.

Иначе, най-бърз при големите момчета бе Едуард Николаев, който успя да отскубне малко над 3 минути над съотборника си в Камаз Дмитри Сотников. Трети за деня бе поизгубилия се до момента Серхей Вязович с МаЗ, който се движи 7-и в генералното. Ако Каргинов все пак наистина е дисквалифициран, в топ 3 би трябвало да Влезе лидерът на Iveco Херард Де Рой. Холандецът имаше пореден лош ден, като дори финишира с горящо задно колело на своя камион.

При автомобилите, които стартираха по двойки от брега на Тихия океан, денят бе перфектен за Себастиан Льоб. 9-кратният WRC шампион взе втората си етапна победа, с много добро каране. Успехът дойде на фона на гнева на неговия копилот Даниел Елена, който преди старта на отсечката бе склонен дори да си тръгне от рали „Дакар”. Недоволен от неточности в роудбука и организацията като цяло, Елена изля гнева си към организаторите на състезанието, заявявайки, че е много разочарован, че сърцето му е вече в предстоящото рали „Монте Карло”, а а следващия януари планира участие в конкурентното на „Дакар” Afirca Eco Race.

Доста по-спокойна бе ситуацията при Насър Ал Атия. Пилотът на Toyota изкара един доста чист етап и въпреки че изостана на 10 минути от Льоб, успя да задържи лидерството в генералното класиране на автомобилите. За спокойствието му помогнаха и големите несгоди на Стефан Петерханзел, който изгуби 26 минути в отсечката до Арекипа, след като на два пъти затъна в пясъчни ями. В генералното, Ал Атия увеличи аванса си пред пилота на Mini на почти 25 минути и ще стартира втората част на маратона доста по-спокойно.

Нани Рома продължава да се радва на един доста силен „Дакар”. Пилотът на Mini 4x4 завърши етапа на трето място, а същата позиция държи и в генералното класиране ден преди почивката. Победителят с мотоциклет и автомобил, обаче, е плътно следван от съотборника си Якуб Пржигонски, който макар и да не го казва явно, има амбициите да се качи на подиума. Разликата между испанеца и поляка е само 4 минути.

Все още няма яснота за окончателното класиране в категорията на SxS бъгитата. Дори и тази сутрин, в сайта на рали „Дакар” присъстват едва двама финиширали участници – действащият шампион Рейналдо Варела от Бразилия и чилиецът Морено Пиацоли.

При мотоциклетите, една от големите новини бе отпадането на Пауло Гонсалвеш. Пилотът на Honda, който едвам се възстанови от контузия, за да стартира в рали „Дакар” 2019, падна тежко на 155-ия километър, като бе откаран в болница със счупена ръка и наранявания по главата. Португалецът получи навременна помощ от Сам Съндърленд (КТМ), който по тази причина загуби над 10 минути и бе класиран назад, но след възстановяване на времето му, се оказа етапен победител.

Съндърленд се оказа с аванс от 3 минути и половина пред Ксавие Де Султре (Yamaha), а подиумът за деня допълни приятната изненада Лоренцо Сантолино с Sherco. В генералното, пилотът на КТМ е на второ място, като стопи пасива си спрямо Рики Брейбек до 59 секунди. А самият Брейбек имаше доста тежък ден, в който загуби 6 минути. Челната тройка в генералното допълва Пабло Кинтания (Hisqvarna, 13-и за деня).

В класа на ATV Николас Кавилясо продължава да увеличава аванса си пред сънародниците си от Аржентина Йеремиас Фариоли и Густаво Галего. Кавилясо вече има почти 50 минути аванс пред Фариоли, който пък е на 15 минути пред Галего.

След почивния ден в Арекипа, рали Дакар 2019 рестартира с над 300-километров специален етап, връщащ кервана в Сан Хуан Де Маркона. И като споменахме, рестарт, близо 30 екипажа на автомобили, бъгита и камиони смятат да се възползват от новото правило на надпреварата, позволяващо има да се завърнат на трасето след отпадането си, където ще карат в отделно класиране.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:16 1
+ 0
- 0
sffsdf34171
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.