25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Автономен Jaguar I-PACE дебютира в Дубай

Инженерите на Jaguar Land Rover тестваха самоуправляващ се прототип на Jaguar I-PACE по пътищата в Дубай. Автономният електромобил премина редица успешни изпитания и демонстрира най-новите технологии за самоуправляващи се превозни средства, давайки поглед в бъдещето на мобилността.

По този начин, автомобилният производител Jaguar Land Rover още веднъж се ангажира да създава все повече автономни, свързани, електрически и споделени автомобили (ACES) в бъдеще. Чрез тази инициатива компанията се доближава с една стъпка по-близо до мисията „Дестинация Нула“ имаща за цел по-безопасен живот и по-чиста природа.

Изцяло електрическият Jaguar I-PACE беше избран да премине тестове за автономност поради неговите екологични показатели. Прототипът на модела е оборудван с допълнителни радари, камери, датчици и система за разпознаване на светофари. Той е в състояние автономно да потегля и ускорява до магистрална скорост с помощта на системи, които следят трафика по предварително зададен маршрут чрез карта с висока резолюция.

“Jaguar Land Rover споделя едни цели с правителството на Дубай по отношение на мобилността и устойчивостта. Искаме да направим движението по пътищата по-безопасно, да спестим времето, което прекарваме в шофиране, и да намалим вредата, която нанасяме върху природата, докато пътуваме.“, коментира Брус Робъртсън, Управляващ директор Jaguar Land Rover за регион Близкък Изток и Северна Африка. 

Jaguar I-PACE е разработен от самото начало като изцяло електрически автомобил, като предлага аеродинамичен, ефективен дизайн и интериорно пространство за петима души и техния багаж. Задвижването е на четирите колела посредством два, разработени от Jaguar, електромотора с максимална мощност от 400 к.с. и въртящ момент от 696 Нм.

Литиево-йонната батерия на електромобила е с капацитет от 90 kWh и осигурява пробег до 480 км. С уникална алуминиева конструкция за върхова здравина на купето и с разпределение на масите от 50:50, I-PACE предлага възможност за ускорение от 0 до 100 км/ч за 4.7 секунди. Важно е да се отбележи, че автомобилът разполага със система за бързо зареждане, която гарантира заряд от 0 до 80% за 40 минути и 100 километра пробег за 15 минути.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:12 1
+ 0
- 0
sffsdf36185
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.