24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Chevrolet Corphibian: Екзотичният пикап-амфибия, който така и не стигна до пазара

Представете си колко свободно време са имали инженерите на Chevrolet в началото на 60-те, щом са го използвали за създаването на това: пикап-амфибия, наречен Corphibian. Замислен е като концептуална машина, а ръководството тайно се е надявало същата да се докаже и да се превърне в серийна версия на стандартния пикап Corvair 95 Loadside.

Основните виновници за проекта са Ричард Хълтен и Роджър Холм от Chevrolet, които основали фирмата Hulten-Holm and Company, наели голямо хале в Понтиак, Мичиган и купили един Стандартен Loadside от най-близкия шоурум на Chevrolet.

Първата им мисия била да разработят задвижващата система и механизмът за управление във вода. Двамата се спрели на два пропелера, монтирани зад задните колела, както и на два руля с електрическо управление.

Цялата долна част на стандартния пикап била затворена с панел от фибростъкло, което създателите направили, за да се осигури възможно най-добра хидродинамика и плаваемост. Задната част била удължена с 60 сантиметра, за да може да се побере съдът с хидравлична течност и електромоторите, които управляват руловете чрез система от ремъци, разработена специално за проекта от Хълтен и Холм.

След това трябвало да се измисли начин за управление на руловете и витлата. Двамата инженери подходили разумно и отишли в магазин за лодки, откъдето взели специализирано оборудване за регулиране на скоростта и посоката. След всички тези модификации, Corphibian бил способен на разумна скорост на суша и на няколко възела в спокойни води.

Въпреки че от General Motors първоначално изглеждали силно впечатлени и заинтересовани от идеята, в крайна сметка се отказали от проекта, заради разходите и липсата на силен пазар за амфибии. Говори се, че Хълтен и Холм са били силно вдъхновени от Amphicar, който и до днес се смята за най-успешната амфибия в света – от нея са продадени около 4000 бройки.

Били проведени обстойни тестове на Corphibian, касаещи основно представянето му във вода. Някои от изпитанията можете да видите във видеото по-долу. Машината се оказала доста стабилна във вода и изглежда като чудесна малка „риболовна лодка“, без да се налага човек да се занимава с платформи, лебедки и тн.

След като Chevrolet се отказват от проекта, Хълтен и Холм закрили бизнеса си и единственият Corphibian бил продаден и изчезнал. Той се появил отново през 1993 г., когато колекционерът на амфибии Уоли Уийлър го купил и възстановил до първоначалния му блясък, който се вижда на снимките.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:11 1
+ 0
- 0
sffsdf15445
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.