26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Cupra представи първия си електрически SUV

Tavascan ще е на пазара догодина, залага на по-спортното усещане

Доскорошното подразделение на SEAT за динамични и спортни коли Cupra, което бе превърнато в отделна марка, представи първия си електрически SUV. Наречен Tavascan, новият модел дели една платформа и е сходен с "братовчедите" Audi Q4 e-tron Sportback, Volkswagen ID.5 и Skoda Enyaq Coupe, като ще бъде при дилърите догодина.

Испанският претендент е малко по-дълъг, широк и нисък от ID.5, като съответно е с дължина от 4644 мм, ширина от 1861 мм и височина 1597 мм. Колесната база е 2766 мм. Цялостното проектиране и дизайн на електромобила са дело на екипа от Барселона, Испания.

Дизайнът на Cupra Tavascan силно напомня този на едноименната концепция, представена на автосалона във Франкфурт през 2019 г. Предницата, както и силуетът са агресивни и атлетични, като отпред интересни са матричните диодни светлини с три триъгълника, а отзад впечатление правят масивният дифузьор и високо разположените светлини, съединени с LED-лента.

В купето акцентът е определено масивният централен дисплей, който е най-големият поставян в модел на марката до момента. Машината стандартно е оборудвана със спортни седалки, сериен е и мултифункционалният спортен волан. Обемът на багжника е 540 литра, което е с малко повече от този на Q4 e-tron и по-малък от товарното пространство на ID.5 и Enyaq Coupe.

Новото крос-купе ще се предлага с две версии на задвижването. Базовата, наречена Endurance, е с един електромотор, задвижващ задните колела и доставящ мощност от 281 к.с. и въртящ момент от 545 Нм. Батерията с капацитет 77 kWh ще предлага пробег до 550 км с едно зареждане.

По-мощният вариант Tavascan VZ е с два електромотора и 4х4 задвижване. Мощността тук е 335 конски сили, а въртящият момент - 679 Нм. В тази конфигурация ускорението от 0 до 100 км/ч става за 5,6 секунди, а максималният пробег с един заряд на батерията (отново 77 kWh) е до 520 км.

Батериите на Cupra Tavascan могат да се зареждат на бърза зарядна станция с мощност до 135 kW. В този случай "пълненето" от 10 до 80% става за по-малко от половин час. Новият кросоувър, подобно на останалите си събратя от гамата на VAG, ще предлага пълен набор системи за безопасност и асистиране на водача.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:03 2
+ 0
- 0
sffsdf39639

Рейтинг :
09.09 2023 в 03:43 1
+ 0
- 0
sffsdf39639
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.