16 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Днес АвтоВАЗ празнува 50 години

На датата 20 юли 1966 година правителството на тогавашния СССР издава постановление за построяване на нов автомобилен завод. След оглеждане на подходящи места, е избран руският град Толиати. Още на 15 август същата година, шефът на FIAT Джани Аниели подписва договор със съветското Министерство на автомобилната промишленост за оборудване на автомобилен завод с пълен производствен цикъл, като италианците трябва да доставят техническо оборудване и да обучат персонала.

Така се поставят основите на АвтоВАЗ, компанията създала популярните навремето и у нас автомобили „Лада”. Макар планът да бил заводът да се изгради за 6 години, обектът е завършен доста по-рано – само за 3 години и половина. А първите автомобили от поточните линии започват да излизат през 1970 година.

На 18 април 1970 от поточните линии слизат първите автомобили ВАЗ 2101 „Жигули”, които силно напомняли на FIAT 124, макар да били асемблирани изцяло от части руско производство. Година по-късно от завода излиза и 100-хилядният автомобил с марката ВАЗ, след построяване на втора поточна линия. А през 1973, произведените автомобили достигат 1 милион.

За цялата си история заводът на АвтоВАЗ в Толиати е произвел над 28,5 млн. автомобили от 40 модела. Сред най-успешните за компанията модели са именно „Жигули”, както и ВАЗ 2106, реализирали по над 4 милиона екземпляра от всеки модел. Излязлата през 80-те години на миналия век Лада Самара пък надхвърля 5 милиона продажби. Легендарният джип Лада Нива (сега познат като Lada 4x4) пък, отдавна прехвърли 2 милиона продажби.

През 2008, алиансът Renault – Nissan придоби основния пакет акции на АвтоВАЗ, а руската фирма с нейните производствени мощности е най-големият производител в Русия и един от най-големите производствени центрове на френско-японския алианс в света.

Заводът на АвтоВАЗ в Толиати има собствен научно-технически център, където се минава пълният цикъл по създаване на даден модел – от идеите, през макети, прототипи и подготовка за серийно производство. Заводът е затворил пълния цикъл на автомобилното производство – от металургично, през пресоване, производство на пластмасови детайли, електроника и електрически системи, шасита, двигатели, скоростни кутии и т.н.

Днес АвтоВАЗ е единственото подразделение на алианса, произвеждащо модели от 4 марки - Lada, Renault, Nissan и Datsun. Актуалната гама на самата Лада, включва общо 20 модела и модификации, като сред бестселърите са Lada Vesta и XRay, които са в топ 20 по продажби на руския автомобилен пазар.

Юбилейните празненства в АвтоВАЗ ще продължат цели 4 години, като финалът ще е на 19 април 2020 година, когато ще се отбележи и половин век от първия произведен автомобил на компанията.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:14 1
+ 0
- 0
sffsdf14077
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.