21 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Европейците все още искат двигатели с вътрешно горене

Почти 60% от европейските шофьори виждат позитивно бъдеще за бензиновите и дизеловите двигатели, според ново изследване, поръчано от японския автопроизводител Mazda. Проучването Mazda Driver Project research, извършено съвместно с Ipsos MORI, е обхванало над 11 000 души в ключови европейски пазари, като според него 58% от анкетираните вярват, че "има много иновации и подобрения които ще дойдат за бензиновите и дизеловите двигатели".

Най-висок е процентът на позитивните нагласи в Полша - 65, а над 60% е също в Германия, Испания и Швеция. Водещият резултат демонстрира, че клиентите не споделят задължително мнението на различни организации, че двигателят с вътрешно горене няма роля в бъдещето на автомобилите.

Това е допълнително потвърдено от факта, че 31% от водачите се надяват, че дизеловите автомобили ще продължат да съществуват, макар електромобилите да стават все по-често срещани (в Полша този процент отново е най-висок - 58), а средно 33% от анкетираните заявяват, че при еквивалентни разходи за поддръжка на електрически автомобил, все пак биха заложили отново на бензинова или дизелова кола (в Италия 54% са на това мнение).

Въпреки настъплението и разработките на тема автономни автомобили, само 1/3 от водачите одобряват появата на самоуправляващи се возила, като във Франция и Холандия има дори по-голямо недоверие - едва четвърт от водачите одобряват безпилотниците. Може би изненадващо, но дори и при младите водачи няма по-голям процент на доверие към автономните коли.

Тези изследвания идват на фона на визията на Mazda, наречена Zoom-Zoom 2030, която цели комбинирането на най-доброто от двигателите с вътрешно горене и ефективната електрификация на колите. В центъра на тази амбициозна визия е SKYACTIV-X, първият масов бензинов двигател, изпозлващ компресия за възпламеняване на горивото, и който според компанията комбинира предимствата на дизеловия и бензиновия мотор, за постигане на изключителна екологичност, динамика и мощност.

За този агрегат, японският производител твърди, че може да бъде толкова екологичен и ефективен, колкото и електрическо задвижване, ако се вземе предвид целият цикъл - от производството на автомобила, до източника осигуряващ енергия за задвижването му и емисиите, отделяни пре експлоатацията му.

От Mazda посочват, че една от основните им цели е моторизирано общество без пътни инциденти, като затова трябва да се наблегне на развитието за системите за сигурност, а тези за автономно управление за момента трябва да подпомагат доача, без да изземават функциите му, тъй като в последно време връзката между шофьор и автомобил става все по-силна.

Японците вярват, че шофирането е умение, което хората искат да запазят. Това е дейност която може да нъде както забавна, така и функционална и трябва да бъде възможна и за бъдещите поколения. това се потвърждава и от резултатите от проучването - 69% от анкетираните водачи се надяват бъдещите поколения да продължават да имат опцията да шофират автомобилите си.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:23 2
+ 0
- 0
sffsdf30820
zuljin
Рейтинг : -12194
27.02 2018 в 20:34 1
+ 2
- 4
Да пукнат в адски мъки любителите на дизела!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.