26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Hummer възкръсна като електрически пикап (галерия и видео)

1000 конски сили и сериозни оф-роуд възможности за възродената легенда

Легендарният всъдеход Hummer се завръща към нов живот. Това е факт, след като дебюта си отбеляза новият електрически пикап, който ще се предлага под името GMC Hummer EV.

Безспорно, електрическият офроудър е безпогрешно разпознаваем като Hummer, тъй като носи много от чертите на предците си, разбира се, в осъвременена интерпретация. Чертите на новия EV са малко по-тънки и издължени спрямо тези на H1, H2 и H3 от миналото, но по-тясното предно съкло е почти точно повторение.

GMC Hummer EV е с модулен покрив, чиито панели могат да се свалят, подобно на тези при Ford Bronco и Jeep Wrangler. Бруталната визия се допълва от масивни предна и задна брони, 35-инчови гуми Goodyear Wrangler Territory (опционално 37-инчови) и защитни кори под купето.

В просторния салон на новия Hummer акцент са 12,3-инчовият дигитален инструментален панел и мултимедията с диагонал на екрана 13,4 инча и богата функционалност. Оф-роудърите и "мол-роудърите" със сигурност ще се зарадват на системата UltraVision с камери под купето отпред и отзад, благодарение на които могат да видят какви препятствия има под всъдеход при атакуване на неравно трасе (или при паркиране в тесни пространства). 360-градусов обзор около колата се осигурява от общо 18 камери.

За задвижването на GMC Hummer EV се грижат три електромотора със сумарна мощност от 1000 конски сили и въртящ момент от около 1100 Нм. Те предлагат пълноценно 4х4 задвижване, но и данни като на пистова бегачка: ускорение от 0 до 100 км/ч за малко над 3 секунди.

От General Motors все още не дават информация за батериите на новия електропикап, но посясняват, че те осигуряват пробег от над 560 км с едно зареждане. Те ще могат да се зареждат и на най-мощните 350-киловатови бързи станции, където за десетина минути да добавят по около 100 мили (160 км) пробег.

На по-късен етап се очаква версия с намалена на 800 к.с. мощности пробег от 480 км, наречена EV 3X. Преди нея пък трябва да излезе вариант с 2 електромотора с мощност 625 к.с. Този вариант, наречен 2X, ще се предлага във версии с пробег от 400 или 480 км.

Освен задвижване на четирите колела, новият GMC Hummer EV е и с 4 завиващи такива. А при по-ниски скорости, режимът CrabWalk позволява движение по диагонал, със завиване на колелата в една и съща посока. Адаптивно въздушно окачване позволява промяна на клирънса с над 15 см, което позволява преодоляване на вертикални препятствия от почти половин метър.

Все още няма данни за ъгли на атака и спускане, газене във вода и подобни, но наличието на три блокируеми диференциала и визуално масивния клирънс, са явен знак за оф-роуд способностите на новата машина.

Hummer EV излиза на пазара в края на следващата година във версия с максимално много "ектри", наречена Edition 1. Нейната цена е 112 595 долара в САЩ. Очакваният най-евтин вариант на 2Х ще е 79 995 долара. Може би след две години ще се появи и закрит пълноценен SUV-модел, който ще споделя обща платформа с очаквания пълноразмерен електрически кросоувър на Cadillac.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:07 1
+ 0
- 0
sffsdf37625
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.