29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Kia ще представи технологии за автономно управление до 2020 година

Kia Motors обяви намерението си да инвестира значителна сума в развитието на нови технологии за автономно управление на автомобили. Компанията планира до 2020 г. да представи серия от частично автономни технологии за управление на модели от продуктовата си гама, като целта на марката е да произведе сериен, напълно автономен автомобил до 2030 г.

Първоначалната инвестиция на КИА от 2 милиарда щатски долара до 2018г. ще позволи на компанията да разработи първата за марката Advanced Driver Assistance System (ADAS) – Съвременна система в помощ на водача, с което KIA ще представи следващо поколение интелигентни превозни средства в рамките на няколко последователни години.

КИА работи в тясно сътрудничество с доставчици и свързани дружества за развитие на множество модерни технологии в три отделни категории, които ще дадат възможност на водача да управлява напълно автономно своето превозно средство:

- ‘Recognition’ – разработване на нови сензори за разпознаване на превозни средства в близост, ‘преглед’ на пътя отпред и идентифициране на лоши атмосферни условия за шофиране;

- ‘Judgment’ – съвременна компютърна система, която позволява на автомобила да вземе решение базирано на информация от ADAS сензорите;

- ‘Control’ – активни електронна и механични системи, които позволяват на автомобила при конкретна ситуация да изпълнява решения, предприети от автономната система.

През следващите няколко години KIA планира представянето на частично автономни технологии ADAS за управление с множество нови функции, с цел въвеждане на пазара до 2020 г.

В момента компанията разработва Highway Driving Assist (HDA) – Асистент за управление по магистрала, който комбинира Lane Guidance System (LGS) - Система за насочване и придържане на автомобила в правилната пътна лента и Модернизирана интелигентна система за поддържане на постоянна скорост -Advanced Smart Cruise Control (ASCC). HAD е проектирана така, че спазва автоматично необходимата дистанция с превозното средство отпред като едновременно придържа автомобила в лентата за движение на магистралата, съобразно допустимата максимална скорост, чрез информация подадена от навигационната система.

Асистентът за предупреждение на съществуващ трафик Traffic Jam Assist (TJA), който се разработва в момента от компанията, ще улесни водача при натоварен трафик чрез проследяване на автомобила отпред по време на силно натоварени пътни артерии. Системата разполага с многобройни сензори за спазване на дистанция и придържане към установената лента за движение.

За да улесни водачите при паркиране на трудно достъпни места, компанията планира въвеждането на съвременни нови технологии. В допълнение към съществуващата интелигентна система за паркиране Smart Parking Assist System (SPAS), която паркира автомобила както успоредно, така и паралелно, КИА ще представи Remote Advanced Parking Assist System (RAPAS) - Асистент за дистанционно паркиране на автомобила, който осъщетсвява автоматично паркиране в рамките на зададен периметър чрез интелигентно управление на безключовия достъп до купето.

Новите технологии ще се присъединят към богатия набор от иновативни системи, които вече се предлагат на последно лансираните модели на марката - Соренто, Оптима и Спортидж. Основното предназначение на модерните технологии е да направят шофирането по-сигурно и удобно за клиентите на марката чрез идентифициране и сигнализиране при евентуална опасност и спомагане на водача (или на автомобила) за предприемане на адаптивни мерки. Към момента моделите на марката са оборудвани с Lane Departure Warning System (LDWS) - Системата за предупреждение за опасност при смяна на лентата за движение, Lane Keeping Assist System (LKAS) - Система за оставане в лентата на движение, Blind Spot Detection (BSD) - Система за контрол на мъртвата зона, Auto Emergency Braking (AEB) - Система за автономно аварийно спиране и Advanced Smart Cruise Control (ASCC) - Модернизирана интелигентна система за поддържане на постоянна скорост.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.